Köp hälsosam tillväxtfabrik

ANALYS Ingen kan anklaga Kinnevik för passivt maktkramande, men börsen sätter ändå omotiverad rabatt på tillväxtstrategin.

KÖP Strax efter att den här analysen är ute samlas större investerare, analytiker och media på torsdagen vid Hotel At Six, ett av de nya hotell som trängts in vid Riksbankens tidigare så sömniga hemvist Brunkebergstorg. De ska där lyssna till Kinneviks första kapitalmarknadsdag i egen regi på fem år. Föga förvånande bjuds det på strategiuppdatering och presentationer kring dagens – men framförallt jakten på morgondagens – tillväxtinnehav.

Vois elskotrar svischar sannolikt förbi (eller skräpar ned) utanför kapitalmarknadsdagen. De är inte “backade” av Kinneviks tillväxtkapital, utan direkt av Cristina Stenbeck. Ledargestalten i generation tre av den i dag mest aktiva och inflytelserika bland investmentbolagets grundarfamiljer har lämnat Kinneviks styrelse, efter 16 år, vilket – bland annat – ger ökad frihet att investera på andra håll.

Tolka dock inte det som att Stenbecksmagin är bortblåst från Skeppsbron. Snarare uttrycker det en tillit. Dels att investmentbolaget nu åter är handlingskraftigt på egen hand – efter bland annat de nedmonterade Rocket Internet-kopplingarna. Och dels att det har rätt resurser – finansiellt från Tele2:s och Millicoms konsolideringsaffärer och affärsmässigt i investeringsorganisationen, styrelsen och Kinneviks stora globala nätverk från gruppens många tidigare projekt. Då räcker valberedningen som Stenbecks tyglar.

Hetast på kapitalmarknadsdagen blir sannolikt portföljens snabbt växande inslag av digitala e-hälsotjänster. Där har både Kinneviks investeringsvilja, men framförallt marknadstillväxten varit explosiv på sistone. Som huvudtalare vid kapitalmarknadsdag bör nyligen New York-noterade Kinnevikinnehavet Livingos vd Jennifer Schneider ha goda möjligheter att uppmärksamma fler investerare på branschens snabba tillväxt.

Ett konsumentfokuserat investmentbolag med stark riskjusterad avkastningshistorik, affärsflöde i världsklass och bevisad förmåga att vägra åldras med sina investeringar, utan istället ständigt sökandes nya vitaliserande tillväxtmöjligheter, skulle inte osannolikt kunna lyckas locka storkapital på exempelvis New York-börsen. Så länge Kinnevik är den sortens stjärna i världen, men en ljummen substansrabattaktie här på hemmaplan, ja då ska såväl Stockholms som mer internationella börsplacerare bara tacka och köpa mer.

Affärsvärlden justerar Kinneviks kortsiktiga riktkurs till i linje med substans. Allt annat lika blir det 400 kronor per aktie på tolv månaders sikt, men långsiktigt förtjänar Kinnevik mer.

Det här är en sammanfattning av aktieanalysen Tillväxtfabrik vid god vigör.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här