Köp modehandlaren på 70-procentsrean

ANALYS En modekänslig klädbutikskedja, gamla tiders varuhus och ett rejält skuldberg har skrämt börsplacerarna på flykten. Affärsvärlden ser istället till Stockmanns stora övervärden.

KÖP Senast Stockmann synades, i nr 43/2016, gav Affärsvärlden väntaråd, när aktiens analyskurs om då knappt 7 euro inte gav tillräckligt attraktiv ingångsvärdering. Facit blev rätt på tolv månader, då kursen backade till knappa 6 euro. En stor besvikelse då var att vinstmotorn Lindex, som förvärvats på toppen inför finanskrisen 2008–2009 efter en budstrid med Kappahl, levererade ett svagt 2017.

Ytterligare två år senare står dagens betydligt lägre analyskurs på 2,17 euro, motsvarande 80 procents kurstapp på fem år. Hög skuldsättning i en än mer e-handelspressad detaljhandel, plus tvivel kring Stockmanns vilja att kapa förlustben och fokusera om friska delar snabbt och bestämt nog, är huvudförklaringen.

I sommarens halvårsrapport flaggades för en översyn av strategiska alternativ för det framtida ägandet av Lindex. Med andra ord: Lindex är till salu, till rätt villkor och pris, och Stockmanns styrelse har (äntligen) lite probleminsikt.

Med en alltmer sannolik möjlig Lindex-avyttring på radarn har börspriset på helheten i Stockmann nu pressats alltför långt under Affärsvärldens bedömda styckningsvärde. Affärsvärlden utfärdar därför köpråd på tolv månaders sikt. Risknivån är hög och positionsstorlek bör begränsas därefter.

Det här sammanfattar ett aktieråd från kommande nummer av Affärsvärlden som nu förpublicerats på tilläggstjänsten Affärsvärlden Analys+:

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här