Kraftig kronförstärkning

Kronan stärktes rejält och obligationsräntorna steg ett par punkter efter att Riksbanken under morgonen presenterat sitt penningpolitiska besked, där reporäntan lämnades oförändrad.

“Vår bedömning är att inflationen är på väg upp och att det här är lagom för närvarande”, kommenterade Riksbankens ordförande Stefan Ingves beskedet under dagens presskonferens.

Beskedet om att låta reporäntan och räntebanan vara var väntat enligt SIX News analytikerenkät. Riksbanken reviderade i sina prognoser även upp sin bedömning om BNP-tillväxten markant.

“Väldigt mycket oförändrat från Riksbanken men ännu starkare BNP-tillväxt utan ökat inflationstryck. Riskerna på nedsidan för inflationen kvarstår”, kommenterade SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist efter beskedet.

Nordea står efter beskedet fast vid synen om att det inte kommer att bli några ytterligare lättnader och att nästa drag från Riksbanken kommer att bli en höjning sent under 2016.

SEB, som trodde på en räntesänkning i dag, instämmer med föregående resonemang – men lägger in en brasklapp för att en räntesänkning kan komma om inflationen överraskar på nedsidan eller att kronan stärks betydligt.

“Detta betyder att marknaden fortsatt bör prisa in en viss möjlighet för en räntesänkning i närtid, men vi tror att fokus under 2016 gradvis kommer att skiftas till tidpunkten för den första räntehöjningen”, konkluderar SEB.

Obligationsräntorna har stigit markant även i omvärlden, och gårdagens ränteuppgång har därmed fortsatt inför morgondagens penningpolitiska besked från Federal Reserve.

Dollarn noterades under morgonen vid den svagaste nivån mot euron sedan i slutet av oktober, men har vänt om och befinner sig i skrivande stund i starkare terräng gentemot gårdagseftermiddagen.

Det tyska ZEW-indexet, som sammanfattar finansanalytikers och institutionella investerares förväntningar på ekonomin, steg till 16,1 i december från 10,4 månaden innan – vilket var något högre än var analytikerna hade räknat med.

“Den tyska ekonomin är tillräckligt robust för att möta utmaningarna under det kommande året”, kommenterar Clemens Fuest, ordförande för ZEW.

Vidare inkom årstakten för brittisk KPI i november på +0,1 procent, vilket var det första utfallet över noll sedan juli. Jämfört med månaden innan var KPI oförändrat, och inflationen är fortfarande långt i från centralbankens mål på 2 procent.

UniCredits ekonom Daniel Vernazza säger till Dow Jones Newswires att Bank of England snart sannolikt kommer att behöva kommunicera att tidshorisonten för att nå inflationsmålet procent kommer att vara längre än den nuvarande bedömningen på två år.

De japanska företagens inflationsförväntningar sjönk brett i det fjärde kvartalet, enligt en undersökning som landets centralbank genomför. Det är andra kvartalet i rad som förväntningarna sjunker.

Den japanska centralbanken kämpar med att få upp inflationen i landet. Vissa bedömare tvekar dock kring hur angelägna centralbanken är om att uppnå målet snabbt.

“Vi ser inte dagens utfall som en trigger för ytterligare penningpolitiska lättnader”, sade Barclays-ekonomen Yuichiro Nagai enligt Dow Jones Newswires.

I eftermiddag väntas USA-siffror över konsumentpriserna och husmarknaden samt Empire State tillverkningsindex.

På onsdag vänds fokus mot Federal Reserves räntebesked. Centralbanken väntas av en stor majoritet genomföra den första räntehöjningen sedan 2006. Flera bedömare pekar samtidigt på att den förväntade räntehöjningstakten nästa år är minst lika viktig, och fokus kommer därför även att vara på hur direktionen väljer att kommunicera räntebanan. Terminsmarknaden indikerar en sannolikhet på omkring 83 procent för en räntehöjning.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.