Krisdrabbat flyg garanteras miljarder i lån

För att rädda flygbranschen från att gå omkull går staten nu in med lånegarantier på totalt fem miljarder kronor. SAS garanteras tre miljarder kronor genom ett avtal mellan den svenska och danska staten.

– Det viktigaste just nu är att undvika att livskraftiga svenska företag går omkull och att människor förlorar jobbet, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på en pressträff på tisdagen.

Sedan land efter land utfärdat reserestriktioner i takt med att coronasmittan sprids, säljs knappt en flygbiljett längre. Flera flygföretag befinner sig i en akut ekonomisk situation och har svårt att få lån på kapitalmarknaden.

Det är orsaken till att staten nu går in och erbjuder flygbranschen lån på totalt 5 miljarder kronor, varav 1,5 miljarder riktas till SAS.

Lika mycket garanteras av SAS andre storägare – den danska staten. Totalt ges alltså kreditgarantier på 3 miljarder kronor.

SAS illa ute

SAS vd Rickard Gustafson är nöjd med regeringens besked.

– Om krisen håller i sig länge kommer det att tära på vår likviditet, och det här initiativet visar att våra huvudägare tycker att flyget är viktigt och är måna om att ta väl hand om SAS, säger han.

Han vill inte kommentera storleken på lånegarantierna.

– Det är svårt att värdera det, vi får sätta oss in i vad det innebär och hur vi kan få tillgång till pengarna. Men det är klart att jag välkomnar förslaget, säger Gustafson.

Inget ägartillskott

Enligt Eneroth är det inte aktuellt att ge ägartillskott till SAS.

– Utgångspunkten är att ge SAS det bolaget behöver för att ta sig igenom krisen. Vi ska agera som ansvarsfulla ägare, säger han.

Eneroth lyfter också fram att flygbolagen kan använda sig av de generella åtgärder som regeringen har presenterat den senaste tiden, till exempel möjlighet till korttidspermitteringar och att skjuta upp olika skattebetalningar.

Trots förslaget om korttidspermitteringar säger vd Rickard Gustafson att uppsägningar av personal i Sverige fortfarande kan bli aktuellt.

– Det är inte uteslutet, men flertalet kommer att gå till permittering. Det är i storleksordningen 3 500 medarbetare i Sverige som kan permitteras.

Han kan inte svara på frågan om den som bokat en resa med SAS kommer att få pengarna tillbaka.

– Det är något vi måste reda ut, vilket regelverk som gäller i den här situationen. Vi ber om kundernas tålamod, säger Rickard Gustafson.

Snabbt besked

Om bolagen utnyttjar möjligheten att låna får de inte använda pengarna till vad som helst.

– Det ska bara användas till det som är nödvändigt för att säkerställa att en konkurs undviks. Bonusprogram för ledningen och vinster ska inte tillåtas, säger Eneroth.

De aktuella kreditgarantierna bör kunna ställas ut snarast möjligt och behandlingen i riksdagen kommer att ske skyndsamt, enligt regeringen.

Även sjöfarten påverkas av coronakrisen och branschen kan få liknande krediter genom Exportkreditnämnden, vars kreditgarantiram nu utökas med 50 miljarder kronor.

Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets