Krisen i Argentina skrämmer upp marknaden

President Mauricio Macris besked om att det införs kapitalkontroller i Argentina skrämmer upp marknaden. Krisen har tagit fart inför presidentvalet i slutet av oktober.
Krisen i Argentina skrämmer upp marknaden - argentina-centralbank-700_binary_6966199.png

Räntor på argentinska obligationer skjuter i höjden och aktier noterade i Europa med exponering i Argentina tar storstryk.

Grupo Financiero Galicias aktie rasar drygt 9 procent på Frankfurtbörsen, där samtidigt Banco Macro-aktien faller med nästan 7 procent.

Kursrasen följer på förra veckans kollaps på Buenos Aires-börsen, som på fem handelsdagar tappade 30 procent.

Tappat i värde

Argentinas peso, vars värde halverades i fjol, har med ett nytt kursfall tappat 36 procent av sitt värde mot USA-dollarn sedan årsskiftet.

Kapitalkontrollerna kommer att administreras av Argentinas centralbank, som sedan i onsdags förra veckan bränt nästan en miljard dollar i försöken att motverka kursraset för landets valuta och dumpandet av argentinska tillgångar.

Enligt centralbanken kommer kapitalkontrollen som införs innebära ett tak på 10|000 dollar för valutaaffärer. Taket gäller även för hur stora belopp som får föras ut ur Argentina.

Lokal valuta

Dessutom införs skärpta kontroller vid exportaffärer, där bolag måste omvandla sina exportintäkter till lokal valuta inom vissa tidsperioder. Syftet är att motverka att bolagen samlar dollar på hög, enligt centralbanken.

– Om vi inte gör detta skulle konsekvenserna bli allvarliga, sade finansminister Hernan Lacunza i en tv-intervju i söndags när beskedet kom.

Marknaden befarar att vänsterkandidaten Alberto Fernández ska segra i presidentvalet, då han enligt primärval har stark medvind i opinionen.

Experter på Internationella valutafonden (IMF), som redan har ett stödprogram med nödkrediter till Argentina på sammanlagt 57 miljarder dollar, följer utvecklingen noga.

IMF ska till den 15 september leverera en rapport om hur Argentina uppfyller villkoren för stödprogrammet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.