Kronan försvagas

De svenska obligationsräntorna steg marginellt under onsdagens handel och stod därmed emot den globala räntenedgången. Räntedifferensen mellan den svenska och tyska tioårsräntan fortsatte därmed att vidgas med fem punkter till -0,15 procent, efter att denna rörelse påbörjats under gårdagen i spåren av Riksgäldens besked om att senarelägga prognosen för statens ekonomi.

Riksgäldens besked kom med anledning av att man inväntar ett uppdaterat underlag från Migrationsverket avseende beräkningen av migrationsutgifter, vilket av marknaden tolkades som ökat upplåningsbehov och därmed ökat utbud av långa statsobligationer.

På valutamarknaden försvagades kronan något. För de större valutaparen var rörelserna marginella i väntan på ECB:s penningpolitiska besked i morgon. Den japanska yenen tappade dock något efter att handelsstatistik visat klart svagare export än väntat.

Riksbanken lämnade under morgonen förslag till ändrade villkor för säkerheter för lån i Riksbanken. Villkorsändringarna är delvis en återgång till de bestämmelser som gällde före finanskrisen och syftar till att minska Riksbankens kreditrisk – men bedöms inte påverka förutsättningarna för att bedriva penningpolitik, enligt Riksbanken.

Swedbank anser att beskedet minskar sannolikheten för mer kvantitativa lättnader avseende statsobligationer och samtidigt ökad sannolikhet för köp av säkerställda obligationer.

“Vi ser en god risk-avkastning i att köpa säkerställda obligationer mot att sälja statsobligationer och att vara taktiskt kort kronan (lång EUR/SEK)”, skrev Swedbank i en kommentar.

DNB Markets räknar med att Riksbanken kommer att meddela mer kvantitativa lättnader vid det penningpolitiska mötet nästa vecka.

“Även om det finns en betydlig risk för ytterligare en räntesänkning, med anledning av den senaste förstärkningen av den svenska kronan, håller vi fast vid vår syn att räntan kommer att lämnas oförändrad vid -0,35 procent. Däremot förväntar vi att programmet med kvantitativa lättnader kommer att utökas med ytterligare 45 miljarder kronor i köp under det första kvartalet 2016”, kommenterade DNB-analytikern Kjersti Haugland.

På onsdagen meddelade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att det inte blir någon LO-samordning i avtalsrörelsen 2016. De innebär därmed att de olika fackförbunden kommer att förhandla separat.

“Dagens besked ökar sannolikheten för högre lönetillväxt för hela ekonomin”, kommenterade Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson efter beskedet.

Löneavtalen för tillverkningsindustrin förväntas hamna på blygsamma nivåer, i linje med eller till och med lägre än den förra lönerundan. Det är nu dock mindre säkert att andra fackförbund kommer att följa riktmärket som satts av tillverkningsindustrin, enligt Isaksson.

“Högre löneökningar kommer att leda till högre inflation också. Det kommer dock krävas markant högre löneavtal för att upprätthålla inflationen vid två procent, vilket är osannolikt enligt vår syn. Därmed kommer Riksbanken fortsatt få problem med att nå tvåprocentsmålet, bedömer vi”, fortsatte chefsanalytikern.

Den japanska handelsbalansen uppvisade på morgonen ett oväntat underskott, där exporten var svaga +0,6 procent mot väntade +3,4 procent. Det innebar även den trögaste ökningstakten på över ett år.

Kanadas centralbank lämnade i dag som väntat styrräntan oförändrad vid 0,5 procent och pekade på att den globala tillväxten varit lite svagare än väntat. Kanadas ekonomi har dock vänt upp som förväntat med stöd av den bidragande penningpolitiken och den svaga kanadensiska dollarn.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.