Kronan försvagas

Obligationsräntorna i Sverige och omvärlden har under torsdagen fortsatt veckans tendens med små rörelser. På valutamarknaden har den svenska kronan försvagats efter flera nedslående statistikutfall från den svenska ekonomin.

Under morgonen inkom Konjunkturinstitutets förtroendeindikatorer för augusti lägre än väntat. Den sammanfattande barometerindikatorn föll till den lägsta nivån sedan oktober 2013, vilket enligt Nordea indikerar att BNP-tillväxten har bromsat in markant.

”Sammantaget är undersökningen i huvudsak dåliga nyheter för Riksbanken då den indikerar att BNP-tillväxten bromsas in, vilket gör det svårare att nå inflationsmålet om 2 procent”, kommenterade chefsanalytikern Torbjörn Isaksson.

Därefter inkom även arbetslöshetsdata från SCB i nedslående dager. Arbetslösheten steg till 6,3 procent i juli, mot väntade 5,9 procent enligt SIX News analytikerenkät. SCB betonade dock att datan är svårtolkad under sommarmånaderna.

”Även om vi räknar med att arbetslöshetstakten högst sannolikt inte kommer att hamna under 6,5 procent, ser vi fortsatt utsikter för en nedgång i arbetslöshetsnivån under resten av året”, kommenterade Handelsbankens seniorekonom Anders Brunstedt.

Vidare sjönk svensk PPI med 1,1 procent under månaden, mot -1,9 procent månaden innan. Utlåningen till de svenska hushållen steg med 7,6 procent i juli, mot väntade +7,5 procent enligt SIX enkät.

Dollarn har, efter tisdagen och onsdagens förstärkning, försvagats något inför morgondagens anförande av Federal Reserves ordförande Janet Yellen. Detta trots hökaktiga kommentarer från ledamoten Robert Kaplan.

”Jag tror att marknaden för närvarande inte har något förtroende för Fed vilket straffar dollarn. Under morgondagen förväntar jag mig att Yellen kommer att var något hökaktigare”, säger en valutahandlare vid Cambridge Global Payments till Dow Jones Newswires.

Kaplan, ordförande för Federal Reserve Bank of Dallas, sade i en intervju med CNBC att argumenten för en räntehöjning har stärkts och att han förväntar sig en höjning om en inte ”alltför avlägsen framtid”.

Inte heller positiv orderstatistik från USA lyckades ge någon nämnvärd effekt på den amerikanska valutan. Orderingången i USA över varaktiga varor steg 4,4 procent i juli jämfört med månaden innan, mot väntade +3,3 procent. Vidare var även antalet nya arbetssökande färre än väntat förra veckan.

Preliminärt inköpschefsindex från Markit för augusti sjönk emellertid till den lägsta nivån sedan februari, till 50,9. Marknaden hade räknat med en smärre nedgång till 51,2 från 51,4 i juli. Även PMI för tillverkningssektorn var svagare än väntat.

”Den fortsatt tröga ekonomiska tillväxten som signaleras av utfallen pekar på att BNP-tillväxten inte lyckas accelerera i det tredje kvartalet från svaga +1,2 procent som uppmättes i det andra kvartalet”, kommenterade Markits chefsekonom Chris Williamson.

Tidigare under dagen sjönk Ifo-index, som mäter näringslivets förtroende i västra Tyskland, till 106,2 i augusti från 108,3 månaden innan. Förväntningarna låg vid 108,5.

I Kina minskade riskaptiten på torsdagen efter att myndigheter och centralbanken meddelat åtgärder för att motverka tecken på ökade risker inom sitt bank- och finanssystem. Åtgärderna består av nya regler för P2P-utlåning och genom att intervenera på penningmarknaden.

Under morgondagen väntas veckans höjdpunkt, nämligen Fed-ordföranden Janet Yellens tal vid Jackson Hole. Därutöver presenteras även reviderad BNP-statistik från flera länder.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets