Kronan handlas ned

Kronan handlas något svagare på fredagen. Bland världsvalutorna och på obligationsmarknaderna är rörelserna dock begränsade inför eftermiddagens officiella amerikanska arbetsmarknadsstatistik som analytikerna tror kommer att visa på en jobbökning på 180.000 och en arbetslöshetsminskning till 4,8 procent.

Obligationsräntorna har sjunkit någon punkt. IMF-chefen Christine Lagarde har i en intervju med Reuters flaggat för att prognosen för den globala BNP-tillväxten 2016 troligen kommer att sänkas igen. Det skulle innebära den sjätte nedrevideringen i rad.

USA-räntorna vände i går ned på ett svagt ISM-index för industrin.

”Uppenbarligen fanns det investerare som räknade med en räntehöjning från Fed redan i september, en sannolikhet som minskade i och med ISM-utfallet”, skrev Nordea om dollarförsvagningen som följde.

Tjänsteprisindex fortsätter att visa uppgångar lägre än Riksbankens inflationsmål. Indexet steg med 0,4 procent under det andra kvartalet jämfört samma kvartal i fjol. Jämfört med årets första kvartal steg indexet med blott 0,1 procent.

Den svenska bytesbalansen uppvisade ett överskott på 36 miljarder kronor under det andra kvartalet. Överskottet minskade lite jämfört med samma kvartal i fjol när det uppgick till 37 miljarder.

”Det är minskade överskott i varuhandel och tjänstehandel som bidrog till försvagningen av bytesbalansen”, uppger SCB.

Från Storbritannien meddelades att byggsektorns inköpschefsindex förbättrades rejält i augusti, vilket var i linje med gårdagens motsvarande besked avseende den brittiska tillverkningssektorn. Pundet tog dock inget större avtryck av dagens besked efter att i går ha stärkts rejält.

Under eftermiddagen väntas veckans höjdpunkt – den amerikanska sysselsättningsrapporten för augusti. Utfallet kan komma att bli avgörande för huruvida Federal Reserve kommer att höja styrräntan nästa månad eller ej.

Nordea uppger att gårdagens svaga ISM-utfall ökar nedåtriskerna för affärsbankens prognos gällande sysselsättningsrapporten och menar att en ”hygglig arbetsmarknadsrapport lär behövas för att marknaderna ska tro på en räntehöjning från Fed i år.”

”Ett utfall i linje med prognoserna skulle antagligen ge Fed råg i ryggen att ta nästa steg, om inte i september så snart. Det som vid sidan om gårdagens mjuka ISM talar emot september är att prissättningen inte är tillräckligt övertygande”, resonerade Danske Bank i ett morgonbrev.

För närvarande prisar marknaden endast in en sannolikhet om 24 procent för en höjning nästa månad, enligt CME Group. Det är oförändrat från i går.

Förutom jobbrapporten väntas under eftermiddagen även amerikansk data över handelsbalans och industriorderingång.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco