Kronan stärks mot dollarn

Dollarn försvagades och USA-räntorna sjönk på tisdagen efter en oväntat stor försämring av sentimentet bland inköpschefer inom den amerikanska tjänstesektorn.

”Den amerikanska tjänstesektorn expanderade i augusti i den svagaste takten på sex år, och gjorde därmed sällskap med tillverkare i en abrupt inbromsning som gör en Fed-räntehöjning senare i denna månaden ännu mindre sannolik”, uppger Nordea-ekonomen Johnny Bo Jakobsen.

ISM-index för tjänstesektorn i USA sjönk oväntat mycket från 55,5 till 51,4 i augusti. Marknadens förväntan var 55,0.

Barclays noterar att affärsaktiviteten drev en stor del av nedgången och att även index över nya order försvagades betydligt.

Kronan stärktes ytterligare mot flera valutor efter gårdagens kronstyrka som kom i spåren av stark inhemsk produktionsstatistik. Mot dollarn tog sig kronan under 8,50-strecket.

På obligationsmarknaderna noterades räntenedgångar inom euroområdet i såväl kärna som periferi. Räntorna i Sydeuropa fortsatte tydligt nedåt för andra dagen i rad och den spanska tioårsräntan ligger nu åter under 1 procent dit den sjönk under förra månaden. I Sverige var emellertid ränterörelserna begränsade.

Ekonomistyrningsverket lämnade reviderade prognoser över de svenska offentliga finanserna och den svenska statens budgetsaldo.

”För första gången sedan 2009 blir det överskott i de offentliga finanserna i år. Mot bakgrund av den starka konjunkturen och att skatterna har höjts med över 30 miljarder kronor är dock överskottet litet. Att överskottet inte blir större beror på kraftigt stigande utgifter, som en följd av det stora flyktingmottagandet förra året. De höga utgifterna ligger kvar även nästa år och det finansiella sparandet blir åter negativt”, uppgav Ekonomistyrningsverket.

Nordea presenterade konjunkturprognos under morgonen där banken sänkte sin prognos för den kalenderkorrigerade tillväxten i Sverige för innevarande år till +3,0 procent, från tidigare +3,8 procent. Även prognosen för 2017 skruvades ned något till +1,9 procent.

Ledarna för G20-länderna avslutade mötet i Kina med ett gemensamt uttalande där man bekräftar att endast penningpolitik inte räcker för att uppnå balanserad tillväxt. Istället behöver länderna betona finanspolitiska strategier och genomföra strukturella reformer för att säkerställa att tillväxten blir stark, bestående och bred.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.