Dollar
Kronan stärks ytterligare mot dollarn
Analytiker har förklarat ränteuppgången som en rekyl efter de nedpressade nivåerna, i spåren av ECB:s obligationsköp. Bidragande till vändningen upp var också minskad efterfrågan vid en tysk obligationsemission, samtidigt som det har kommit utbud från obligationsemissioner från andra länder.
Dollarn har efter gårdagens depreciering fortsatt att försvagas och handlas vid den lägsta nivån mot euron sedan i början av mars. Efter onsdagens kronappreciering, som följde efter Riksbankens oväntade penningpolitiska besked, har den svenska valutan stärkts ytterligare något under torsdagen.
Konsumentpriserna i EMU var preliminärt oförändrade i årstakt under april månad, i linje med förväntan. Det var första månaden med stabiliserade priser efter fyra månader med sjunkande priser, men samtidigt var kärn-KPI +0,6 procent i årstakt under april.
“Med en fortsatt låg kärninflation finns det fortfarande risker för en skadlig och utdragen deflation i euroområdet som helhet”, kommenterade en ekonom vid Capital Economics.
Arbetslösheten i EMU uppmättes till 11,3 procent i mars, marginellt över förväntan men oförändrat gentemot februari. Arbetslösheten i Italien steg samtidigt till 13,0 procent, upp 0,3 procentenheter från i februari.
Under morgonen kom tysk detaljhandelsstatistik som visade en nedgång på 2,3 procent i mars mot månaden innan, vilket var klart svagare än en väntad ökning på 0,4 procent. I Tyskland låg arbetslösheten kvar på 6,4 procent i april.
52 procent av de tillfrågade analytikerna, investerarna och handlarna i Bloombergs enkät räknar nu med att Grekland kommer att lämna EMU vid något tillfälle. Det kan jämföras med 43 procent som räknar med att landet kvarstår i EMU under överskådlig tid.
Kreditvärderingsföretaget Moodys har sänkt kreditbetyget för Grekland till Caa2, från tidigare Caa1. Utsikterna för kreditbetyget är negativa.
Den japanska industriproduktionen sjönk med 0,3 procent i mars jämfört med närmast föregående månad. Väntat var en nedgång på 2,3 procent.
Bank of Japan uppgav under morgonen att man lämnar penningpolitiken oförändrad. Samtidigt sänkte man prognoserna för såväl tillväxten som inflationen något avseende 2015 och 2016. Inflationsmålet på 2,0 procent förväntas komma att nås under det första halvåret 2016.
Bland övriga centralbanksbesked har Brasiliens centralbank höjt styrräntan från 12,75 till 13,25 procent medan Nya Zeelands centralbank lämnade styrräntan oförändrad vid 3,50 procent.
Under eftermiddagen väntas USA-statistik över nya arbetssökande, arbetskostnadsindex samt privatkonsumtion och privata inkomster vid 14.30. Därefter presenteras Chicago inköpschefsindex samt veckostatistik över konsumentförtroendet vid 15.45.
“På grund av den amerikanska centralbankens uttalande om att framtida penningpolitiska beslut kommer att vara beroende av data, kommer betydelsen av inkommande ekonomisk statistik öka. Statistik över nya arbetssökande och Chicago inköpschefsindex kommer att vara av intresse under dagen”, kommenterade analytiker vid Helaba.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.