Krönika: Ett år som hade allt

Trots börsraset under hösten blev 1998 ett rätthyggligt år för den finansielle placeraren.1999 blir knappast så mycket sämre.

Den som trott på stabila finansmarknader och förutsägbarbörsutveckling fick en chock under 1998. Börsens karaktär avriskkapitalmarknad besannades verkligen under de darrigahöstveckor då likviditeten syntes vara hotad också för de mestsolida tillgångsslagen, som statsobligationer och aktier ihögkvalitativa börsbolag. Vändningen i början av oktober innebardock frälsningen för miljontals placerare runtom i västvärlden.Generalindex ser ut att gå i mål på plus. Även de som sparat iobligationer och ägt fastigheter har fått god avkastning.Även i andra avseenden var 1998 ett år som hade allt. Deneuropeiska valutaunionen gick mot sin fullbordan under oväntadeformer (Italiens regering lyfte sig i håret och lyckades kvalain; en bitter strid om chefsposten för Europeiska Centralbanken,ECB, bilades först i sista minuten). En finansiell och politiskkris skakade Ryssland. Det asiatiska tillväxtundret fick sindefinitiva knäck. Riksrättsåtal inleddes mot USA:s president.

EMU färdigt

1999 blir nog inte riktigt lika händelserikt. För det första ärEMU-projektet i stort sett färdigt. Den beslutsstruktur som skastyra penning- och valutapolitiken i Euroland är på plats. Förraveckans överraskande räntesänkning innebär att ECB-chefen WimDuisenberg redan har satt sitt avtryck. Marknaden behöver alltsåinte längre vara orolig över något beslutsvakuum när makten överEuropa flyttar några kilometer inom Frankfurt, från Bundesbankstegelkomplex i stadens utkant till ECB-skrapan i centrum.

Vissa oroshärdar

För det andra lär den politiska temperaturen i USA vara lägrenästa år än den varit under 1998. Republikanerna är stukadeefter de oväntade motgångarna i kongressvalet nyligen. Det mestatyder på att riksrättsprocessen mot Bill Clinton rinner ut isanden. Nästa nationella val hålls först i november år 2000.För det tredje har Asiens ekonomier passerat botten. Visst kandet bli en repris på försommarens inbördeskrigsliknandekravaller i Indonesien, men vad finansmarknaderna beträffar serdet mer positivt ut i regionen än negativt.Det finns förstås oroshärdar. Boris Jeltsin kanske går ur tiden,med påföljande politisk kris i Ryssland. Latinamerika kan fåsvårt att hantera sin stagnationskris. Men dessa hot står inte iparitet med de chockerande värdeförluster som drabbadeplacerarna under 1998. Nej, det som finansmarknaderna verkligen bör seupp för under det kommande året är nog börsernas värdering.Återhämtningen på Wall Street under oktober och november har varitförvånansvärt rask. Förvisso tuffar USA:s ekonomi på i någorlunda godfart. Men kommer börsbolagens vinster verkligen att kunna hållasintakta även i ett bistrare globalt klimat? Och är de scenarionsom kan göras för världsekonomin förenliga med en värdering avNew Yorkbörsen till 22 gånger årsvinsten?Om de internationella börserna nu går in i en stabiliseringsfas- vilket just nu verkar vara fallet – behöver risken för nya rasinte vara så stor. Men om en ny stark hausse inleds på WallStreet kan det bli en mycket obehaglig final på det hela.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.