Kronkursen rekylerar upp

De svenska obligationsräntorna med längre löptider sjönk under måndagens handel samtidigt som de korta obligationsräntorna steg marginellt. På valutamarknaden visade kronan en stark återhämtning under eftermiddagen och handlades vid tidpunkten för den svenska penningmarknadens stängning starkare mot euron, jämfört med en generell försvagning tidigare under dagen.

De inhemska nyheterna var annars begränsade under dagen där fokus istället ligger på morgondagens svenska inflationstal och på arbetsmarknadsstatistik.

DNB Bank uppger i en dagsfärsk analys att man räknar med att kronan blir svagare. Riksbankens penningpolitiska möte närmar sig och DNB förväntar ytterligare åtgärder genom lägre räntor och ytterligare kvantitativa lättnader.

”Trots att inflationen ser ut att ha bottnat ut, gör effekter av ECB:s kvantitativa lättnader och den starka känsligheten i Riksbanken för förändringar i valutakurser att vi ser potential för en svagare SEK på kort sikt”, skrev banken.

DNB uppgav vidare att låg inflation förväntas fortsätta att vara Riksbankens huvudvärk under ett tag och att det ger dem all anledning till att motverka en starkare krona.

Euron har precis som föregående vecka försvagats mot den amerikanska valutan, även om en viss del av försvagningen återtogs under eftermiddagen. Europeiska räntor har på sistone pressats av Europeiska centralbankens obligationsköpsprogram, och den tyska tioåriga räntan handlas endast strax över de rekordlåga 0,14 procent som noterades i torsdags.

På måndagen meddelades att ECB köpte statsobligationer för 9,159 miljarder euro under förra veckan, vilket var en fyradagarsvecka efter påskhelgen.

Risken för en alltför stark krona som kan trycka ned importpriserna talar för att Riksbanken behöver ha en negativ styrränta, uppgav Riksbankens ordförande Stefan Ingves i en intervju med den tyska affärstidningen Wirtschaftswoche.

”Vi vill inte att vår valuta stärks för mycket och trycker ned importpriserna”, sade Ingves som också uppgav att det kommer att ta flera år innan inflationen har stigit såpass mycket att styrräntan åter kan nå sin normala nivå på omkring 4 procent. Ingves varnade också för en eventuell boprisbubbla.

Efter mars månads rekordhöga utfall på 68 stabiliserades SEB:s boprisindikator på 67 i april. Andelen hushåll som tror på stigande priser steg samtidigt med en procentenhet till 77 procent, medan de som spår fallande priser steg till 10 procent (8).

John Williams, ordförande för Federal Reserve Bank of San Francisco, sade i en intervju med Reuters att en förbättrad amerikansk arbetsmarknad minskar risken för att en oväntad motgång kan få den ekonomiska återhämtningen att spåra ur, efter att Federal Reserve höjer räntorna.

Vi talar om att ändra räntorna från noll till en normal nivå under flera år”, sade Williams och upprepade därmed de senaste kommentarerna från flera andra Fed-medlemmar.

Då USA:s ekonomi närmar sig full sysselsättning finns det mindre behov av att hålla räntorna nära noll alltför länge. USA:s ekonomi förväntas komma att nå full sysselsättning om 6-12 månader och Williams bedömning är att stramare arbetsmarknad kommer att börja höja lönerna och den bredare inflationen.

Kinas handelsbalansöverskott sjönk kraftigt i februari. Exporten minskade med 15 procent i årstakt. Danske Bank anser att de svaga exportsiffrorna i huvudsak speglar störningar från det relativt sena kinesiska nyåret.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.