Kvalitena krävs på omedelbar återbetalning av obligation

Krisen för fastighetsbolaget Kvalitena ser ut att djupna. Nu kräver obligationsinnehavarna att en obligation om 800 Mkr sägs upp till "omedelbar återbetalning".
Kvalitena krävs på omedelbar återbetalning av obligation - 1920px-Strandvägen_D81_8543_(40994008855)
En av Kvalitenas fastigheter i Stockholm.

Affärsvärlden har tidigare rapporterat om att fastighetsbolaget Kvalitena misslyckats med att betala en amortering om 40 Mkr med tillhörande ränta till sina obligationsinnehavare i tid. Obligationen om 800 Mkr går till förfall i mars 2024 och bolaget har haft ett skriftligt förfarande med obligationsinnehavarna genom agenten Nordic Trustee.

Under gårdagen meddelade Kvalitena via pressmeddelande att obligationen nu sägs upp till “omedelbar återbetalning”.

Enligt beslutet, som Afv tagit del av, har en majoritet av obligationsinnehavarna under gårdagen röstat för ett så kallat accelererat återbetalningskrav, vilket innebär att Kvalitena måste betala tillbaka på obligationen i förtid.

Kan försättas i konkurs

André Andersson, som är senior rådgivare på Mannheimer Swartling och varit med om att skriva standardvillkoren för obligationer på marknaden, har tidigare uppgivit till Afv att ett accelererat återbetalningskrav kan innebära konkurs för ett bolag.

”Du kan ju alltid välja att accelerera lånet och kräva in pengarna och i slutändan sätta emittenten i konkurs. Men det bygger ju på att det finns några tillgångar som du tror dig kunna, så att säga, lägga vantarna på.”

Konsekvenserna för ett bolag som tvingas till ett accelererat återbetalningskrav beror på vilka tillgångar som finns i bolaget. Afv har tidigare lyft att ett problem för Kvalitena är att en stor andel av bolagets tillgångar är bundet i fastigheter och andra tillgångar som behöver säljas för att få loss likviditet.

I bolagets senaste kvartalsrapport skriver Kvalitenas VD Harald Pousette att man arbetar i den riktningen:

”Parallellt arbetar Kvalitena med att sälja tillgångar för att möta sina åtaganden och återbetala obligationen vid förfall i mars 2024”.

Kvalitena har ännu inte gått ut med några pressmeddelanden om att de lyckats avyttrat fastigheter för att hantera skulden. Bolagets räntetäckningsgrad vid halvårsskiftet uppgick till 0,4. Under det senaste kvartalet har den försämrats ytterligare och är nu 0,2.

“The nuclear option”

Att obligationsinnehavare kräver att lånen betalas tillbaka i förtid kan leda till konkurs för ett bolag. Enligt André Andersson kan ett sådant förfarande innebära  praktiska problem för långivarna: de kan behöva köpa de underliggande bolagen, administrera dem och kanske tillföra rörelsekapital. Det skulle också kunna leda till att andra långivare med bättre säkerheter, exempelvis banker, tvingas agera.

Det gör att André Andersson kallar alternativet för ”the nuclear option”:

”Det är kul att ha kärnvapen, men man drar sig för att använda dem eftersom effekten kan bli värst för den som trycker på knappen”, sa Andersson till Afv.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Valour
Annons från VECKANS FÖRETAG