Laddar för nya storaffärer

Efter två år i toppen planerar Alfa Laval-chefen Tom Erixon för nya förvärv. Aktien noteras på rekordnivåer men har goda förutsättningar att fortsätta stiga.

KÖP Nu i dagarna är det fyra år sedan Lundabaserade Alfa Lavals dåvarande vd Lars Renström tog till ett grepp som skulle rendera en hel del höjda ögonbryn. Alfa Laval köpte norska Bergenbolaget Frank Mohn, ett familjebolag som specialiserat sig mot olje- och gasindustrin samt till shipping. Ganska snart visade det sig att affären inte alls gick som på räls. Bland annat var ägar­familjen oense om säljplanerna, en omständighet som fick stort utrymme i affärspressen.

De flesta kritikerna sköt in sig på att prislappen på 13 miljarder norska kronor för ett bolag som omsatte 3,4 miljarder norska kronor var i högsta laget, inte minst som råoljepriserna vid den tidpunkten redan hade börjat dala från de tidigare topp­nivåerna. Visst var tidpunkten för storaffären en smula olycklig men förra veckans bokslut visar att koncernen nu ser ut att få utdelning på affären. I vd-ordet förklarar koncernchefen sedan två år, Tom Erixon, att nybeställningen av fartyg på världens varv ökade med 50 procent under fjolåret jämfört med nivån 2016. Detta fick en betydande effekt på orderingången inom Marine-divisionen under året liksom i det fjärde kvartalet, skriver Tom Erixon.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco