Lagarde: Inflationen dämpas under 2022 – men tar längre tid än väntat

Europeiska centralbankens ordförande Christine Lagarde tror att inflationen i euroområdet kommer att ta längre tid att sjunka på grund av höga energipriser och ihållande flaskhalsar i försörjningskedjan. Det skriver Reuters.
ECB-chefen Christine Lagarde.
ECB-chefen Christine Lagarde. Foto: Michael Probst/TT

”Även om varaktigheten av försörjningsbegränsningarna är osäker, kommer de sannolikt att bestå i flera månader och gradvis lätta först under 2022”, uppgav Lagarde vid en utfrågning av Europaparlamentets utskott för ekonomiska frågor.

”Som ett resultat ser vi fortfarande att inflationen dämpas under nästa år, men det kommer att ta längre tid att sjunka än vad som ursprungligen förväntades”, tillade hon.

Hon säger även att centralbanken fortsätter att förutse att inflationen på medellång sikt förblir under det nya symmetriska målet om 2%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.