Lånade 200 miljoner – nu misstänks fastighets-vd:n för ekobrott

Tillväxtraketen och tvåfaldigt Gasell-belönade finanshuset Jool har rest stora obligationslån till ett fastighetsbolag vars vd och ägare sitter häktad misstänkt för grova skattebrott, bedrägeri samt svindleri.
Lånade 200 miljoner – nu misstänks fastighets-vd:n för ekobrott - ebm-ekobrottsmyndigheten-700_binary_6947425.jpg

Affärsvärlden kan avslöja att Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket har slagit till mot fastighetskoncernen Trinitas vd och huvudägare Thomas Lakhall. Lakhall, själv tidigare advokat, har suttit inlåst på Kronobergshäktet i Stockholm sedan januari i år. Häktningstiden har förlängts vid flera tillfällen samtidigt som listan över brottsmisstankar växt.

– Det handlar om misstänkt grov ekonomisk brottslighet som pågått under flera års tid, säger Ekobrottsmyndighetens åklagare Oscar Strömblad till Affärsvärlden.

Thomas Lakhalls försvarsadvokat Henrik Olsson Lilja uppger för Affärsvärlden att hans klient förnekar brott, i övrigt vill inte advokaten lämna några ytterligare kommentarer.

Enligt häktningsprotokollen misstänks Thomas Lakhall för flera fall av skattebrott, försvårande av skattekontroll, bedrägeri och svindleri. Brotten, som klassas som grova, ska ha begåtts under 2015 till slutet på 2018.

Åklagaren vill i dagsläget inte kommentera vad som framkommit under den pågående förundersökningen, men säger att ett åtal kan bli aktuellt redan före sommaren. Flera personer har delgivits misstanke men inga andra sitter häktade.

Thomas Lakhall är inget okänt namn i juridiska sammanhang. Under många år arbetade han som advokat på välkända byråer som Vinge och Setterwalls. I mars 2016 begärde han utträde ur Advokatsamfundet för att fokusera på de egna fastighetsaffärerna.

Fastighetskoncernen Trinitas förvaltar en portfölj av industri- och bostadsfastigheter i Norrköping. En stor del av finansieringen kommer från obligationer som finanskoncernen Jool hjälpte Trinitas att resa under våren 2018. Totalt handlar det om 200 miljoner kronor. Jool hade även tidigare gått in med mer kortfristiga krediter under åren 2016 och 2017.

Att de aktuella brottsmisstankarna rör Trinitas affärer bekräftar Björn Karlsson, skattebrottsutredare vid Skatteverket i Linköping, och inblandad i utredningen.

– Ja, det rör Trinitas. I övrigt hänvisar jag till EBM:s presstjänst, säger han till Affärsvärlden.

Brottsmisstankarna mot Thomas Lakhall kommer vid en känslig tidpunkt för fastighetsbolaget. Enligt ursprungsplanen skulle obligationerna börja återbetalas under hösten 2019. Enligt avtalet med investerarna ska pengarna vara återbetalda allra senast sommaren 2020.

De senaste månaderna har både styrelseledamöter lämnat och revisorer bytts ut för bolagen i Trinitas-koncernen. Samtidigt har en släkting till Thomas Lakhall gått in i flera styrelser.

Jool uppger på sin hemsida att man tillhandahåller aktuell information från obligationslånekunderna till investerarna. Men hittills har ingen information om händelseutvecklingen i Trinitas kommunicerats till omvärlden, varken från Trinitas eller Jools sida.

”Vi känner till processen gentemot Thomas Lakhall men bör inte kommentera detta under pågående brottsutredning. I dagsläget är det agenten som publicerar information i ärendet. Vi tar gärna en diskussion avseende ärendet när det är prövat”, skriver Anton Allanson, Jools chef för regelefterlevnad, i ett mejl till Affärsvärlden.

I ett senare mejl tillägger han att Jool enbart förmedlar information som emittenten själv gjort offentlig på sin hemsida, via pressmeddelande eller på annat vis.

Anton Allanson meddelar också att finanshuset inte tillåter någon handel med obligationen på Jools andrahandsmarknad sedan man fick information om brottsmisstankarna.

Detta framgår dock inte av Jools hemsida. Trinitas-obligationen finns fortfarande på listan med indikativa köp- och säljpriser.

Statusen för Trinitas olika fastighetsprojekt i Norrköping är svårbedömd i dagsläget. Bolaget ska dels utveckla ett antal industrifastigheter, dels rusta upp och konvertera en paradfastighet i centrala Norrköping från kontor till bostäder. Den aktuella fastigheten består av två olika byggnader från mitten och slutet av 1800-talet som ska totalrenoveras. Sommaren 2018 skrev Norrköpings Folkblad att huset stod ”tomt och förfallet, förutom att uteliggare har brutit sig in och bott i huset periodvis”. Men Trinitas projektledare var optimistisk och uppgav till tidningen att han trodde på ”bostäder av högsta klass” i huset.

Enligt den senaste häktningsförhandlingen ska ett åtal mot Thomas Lakhall vara väckt senast den 24 maj.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco