Landet där börsen rusat 25 procent

Världens börser har rasat på bred front hittills i år. Men det finns ett land där kurserna i stället rusar.

Börsen i Irans huvudstad Teheran har lyft 22 procent sedan USA:s och EU:s sanktioner mot landet hävdes den 16 januari. Sedan årsskiftet är ökningen över 25 procent, skriver CNN Money.

Investerare lockas av låga värderingar, löften om investeringar och ekonomisk tillväxt, enligt analytiker på investmentföretaget ACL, som specialiserar sig på Iran.

Teheran-börsen är en av de största aktiemarknaderna i Mellanöstern med mer än 300 noterade bolag och runt 100 miljarder dollar i börsvärde.

– Iran är ett G20-land i blivande. Det har den största utbildade befolkningen i regionen och den största marknaden. Dess geografiska läge positionerar det som en regional ekonomisk ledare, säger Bart Helg, partner på ACL, till CNN.

Iran har över 80 miljoner invånare. De största börsbolagen är olje-, stål- och telekomföretag samt banker. Landet planerar enorma investeringar i oljerelaterad infrastruktur. Energisektorn står för upp till 25 procent av statens inkomster, skriver CNN.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco