Länsförsäkringar: Nog ganska stora mätfel i inflationsförväntningarna

Det finns sannolikt ganska stora mätfel i inflationsförväntningarna - som är en viktig variabel för penningpolitiken.

Det sade Anna Öster, investeringschef vid Länsförsäkringar, hos Nationalekonomiska föreningen på tisdagen.

”Vi vet att det inte är så lätt med inflationsförväntningar. Prospera, som får stor uppmärksamhet, har ett ganska litet underlag och prognoserna för KPI, KPIF och reporäntan går ofta inte ihop. Vad är då värdet av den siffra som kommer ut? Det är nog ganska stora mätfel”, sade hon.

Hon sade vidare att Konjunkturinstitutets mätning av inflationsförväntningarna har ett större underlag, men de har inte visat sig vara någon bra indikator för framtida inflation och uppfattad inflation ligger ofta betydligt högre än den faktiska inflationen.

”Vi lägger ganska stor vikt vid något som vi inte vet vad vi mäter”, sade Anna Öster om inflationsförväntningarna.

Riksbankschef Stefan Ingves höll med om att det är ”jättesvårt” att veta vad folk svarar på i enkäterna om inflationsförväntningarna, men att ”man får göra så gott man kan”.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.