Lars Nabseth är död

Den tidigare ordföranden i Stiftelsen Affärsvärlden Lars Nabseth har avlidit.
Lars Nabseth.
Lars Nabseth. Källa: IFN:s fotoarkiv

Lars Nabseth utbildades vid Handelshögskolan i Stockholm och disputerade 1961. Under sina aktiva år var han verksam inom flera av näringslivets organisationer som vd för Industriens utredningsinstitut (idag Institutet för Näringslivsforskning), Jernkontoret och Industriförbundet (idag Svenskt Näringsliv). Han hade flera tunga styrelseuppdrag och ledde även Handelsstålsutredningen i slutet av 1970-talet som banade väg för skapandet av dagens SSAB.

Som ordförande i Stiftelsen Affärsvärlden under 1990-talet och början av 2000-talet gjorde Nabseth viktiga insatser för att trygga tidningens oberoende i ett tidvis kritiskt läge. Stiftelsen hade inrättats i mitten av 1960-talet på Wallenbergsfärens initiativ för att säkra kvalitet och mångfald inom svensk ekonomijournalistik och äger än idag tidningens utgivningsbevis och varumärke. När det medieföretag som gav ut Affärsvärlden beslöt att sälja verksamheten i slutet av 1990-talet samtidigt som konjunkturen snabbt försämrades kom tidningens existens att ifrågasättas. Samtidigt skulle tidningen fira sitt 100-årsjubileum.

Nabseth medverkade i förhandlingar med medieföretag, finansinstitut och konsultföretag och utgjorde ett ovärderligt stöd för tidningens ledning. Så småningom kunde en lösning på ägarfrågan också nås. Jubileumsseminariet i januari 2001 blev en succé med The Economists chefredaktör Bill Emmott och SEB:s Jacob Wallenberg som huvudtalare. Med sin rika erfarenhet, sitt goda omdöme, sin varma personlighet och sitt sinne för humor bidrog Lars Nabseth starkt till att Affärsvärlden kunde övervinna problemen och fortsatta att utvecklas.

Lars Nabseth levde 1928-2022.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.