Liga åtalas efter att storbanker blivit lurade på 400 miljoner kronor

En liga åtalas efter att ett flertal banker blivit lurade att ge ut bolån värda 400 miljoner kronor till personer som inte uppfyller kraven för att låna pengar. Det skriver Ekobrottsmyndigheten (EBM).
Liga åtalas efter att storbanker blivit lurade på 400 miljoner kronor - ebm-900
Ligan ska mot betalning från privatpersoner ha förfalskat anställningsintyg och lönespecifikationer för att personerna ska kunna ta lån, under åren 2017-2020. Nu åtalas åtta personer av åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm. Åklagaren yrkar på långa näringsförbud samt utvisning för flera av de misstänkta, varav många uppges vara från Baltikum. Brottsmisstankarna består bland annat av grova bedrägerier, grova penningtvättsbrott och grova bokföringsbrott.

En förundersökning pågår parallellt som riktar sig mot 150 bolånekunder som fått ut cirka 300 miljoner kronor på oriktiga grunder. Detta belopp ingår i totalen om 400 miljoner kronor. EBM räknar med att kunna fatta åtalsbeslut i den delen i början på nästa år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.