Linux: En osannolik utmanare

Linux är den uppkäftige och oborstade utmanaren till Microsoftsom nu håller på att ta steget in i finrummen.

Historien om Linux låter i mångt och mycket som en saga. Det sombörjade som ett hobbyprojekt för finlandssvensken Linus Torvaldsför åtta år sedan har nu blivit vuxet nog att accepteras av deallra största program – och hårdvaruföretagen i världen – ochhar skaffat sig en mer hängiven skara anhängare än kanske någotannat dataprogram.Linux är ett operativsystem, dvs. det mest grundläggandeprogrammet i en dator. Det handlar alltså om ett alternativ tillMicrosofts Windows och Windows NT, Apples Mac-OS, Unix frånleverantörer som Sun och IBM, med flera.Det som mest skiljer Linux från konkurrenterna är att det ärfritt för vem som helst att använda. Det finns inget företag somstår bakom Linux alla delar, utan utvecklingen sköts nästan heltav gratis-arbetande entusiaster världen över (även om det finnsföretag som sponsrar utvecklingen på olika sätt).Linuxutvecklarna arbetar tillsammans i ytterst informellanätverk som knyts samman via internet; men ändå arbetar demärkvärdigt effektivt. Linux växer till sig i närmast hisnandetakt trots, eller kanske tack vare, den anarkistiska strukturen.Räkna med ett antal managementavhandlingar om Linux och liknandeprojekt framöver

Exploderande intresse

Även om Linux har använts på många håll i många år är det förstpå sistone projektet har uppmärksammats i bredare kretsar. Underde senaste månaderna har den ena datajätten efter den andra sagtsig satsa på Linux.Några exempel: alla de stora databaserna finns numera för Linux.Datortillverkare som Dell, Compaq, Hewlett-Packard och SiliconGraphics deklarerar att de både tänker sälja och supportaLinuxdatorer. Självaste Intel har köpt in sig i ett ledandeLinuxföretag. Programvaruhuset Corel utlovar flera nya program.Etc. Linux har flyttat direkt in från skolgården till finrummen.

Microsoft beundrar

Till och med självaste Microsoft uttrycker numera sin beundranför Linux-projektet, trots att det i mångt och mycket har uddenriktad just mot Microsofts monopolställning. Just att Linux sessom ett alternativ till Windows har säkert gjort mycket för attöka dess popularitet.Linux är ett mycket komplett och sofistikerat operativsystem,sade till exempel Paul Maritz, vice president på Microsoft,förra veckan. För ett år sedan sade han offentligt att Linux påsin höjd vad en kuriositet.Microsofts uttalanden måste dock tas med en rejäl nypa salt.Microsoft befinner sig ju mitt i en antitrust-rättegång, och hardärför allt intresse i världen av att visa att företaget minsannvisst är konkurrensutsatt och inte alls har någonmonopolställning. Det är inte otänkbart att Microsofts rättegångockså har gjort det lättare för traditionella Microsoft-lieradesom Dell och Compaq att anamma Linux.Hur är det då egentligen? Är Linux verkligen ett alternativ tillWindows? Kort sagt, fungerar det?

Starkt på servern

Svaret beror, förstås, på vad man använder det till.Paradoxalt nog är Linux som starkast när det gäller de mestkrävande tillämpningarna. Som s.k. server (dvs. en dator somt.ex. levererar internetsidor, sköter en central databas ochhanterar andra datorers filer) är Linux väl i klass medkonkurrenter som Windows NT från Microsoft och med andraUnix-system.Linux saknar måhända en del finesser som t.ex. Windows NT har,men har andra i stället. Och, framför allt, är Linux både snabbtoch stabilt, vilket är absolut avgörande för krävandeserveranvändning. Den senaste versionen av Linuxkärnan, somalldeles nyligen blev klar, klarar av att utnyttja också riktigtstora servrar (t.ex. med flera processorer) till det yttersta.Den stora svagheten är den vanliga datoranvändningen, dvs.ordbehandling, kalkylerande, spelande och annat som de flestaanvänder sina datorer till. Det finns visserligen t.ex.ordbehandlare även för Linux (denna artikel är skriven på ensådan), men de flesta av Linuxprogrammen för vanligt folk har enbit kvar innan de blir lika enkla att använda som Windows ellerMacintosh.Däremot går det, inte helt oväntat kanske, minst lika lätt attbläddra runt på internet på Linux. Netscape är faktisktpåtagligt snabbare under Linux än i Windows. Linux är både enprodukt av och för nätet.

Knepigt i starten

Allra svårast är kanske själva installationen av Linux. Allprogramkod till Linux finns visserligen att ladda ned, gratisförstås, från internet. Hos de kommersiella konkurrenterna ärsjälva programkoden oftast den allra hårdast bevakadeaffärshemligheten, och finns i de flesta fall inte ens att köpa.Men att ta sig från programkod, eller ens färdiga program, tillfungerande Linuxsystem är knappast något för nybörjaren.Därför har en rad företag specialiserat sig på att förpackaLinux för att underlätta både installation och användande. Delever på att sälja själva förpackningen, även om det deförpackar som sagt är gratis.Mest känt av dessa företag är amerikanska Red Hat (det är därIntel har köpt en andel). Men också att få ett sådantförinstallerat Linuxsystem att fungera riktigt som det skakräver en hel del datorvana.

Litet och snabbt

Även på vanliga datorer har dock Linux en del påtagligafördelar, för den som klarar av den lite knepiga starten. Det ärsnabbt och stabilt även här, förstås, och är betydligt mindreresurskrävande än Windows. Det går rent av att få plats med enfullt fungerande Linux på en enda diskett. Det har inte gått attåstadkomma med Windows på många, många årJust nu är alltså Linux på väg att bli en riktig konkurrent tillt.ex. Microsoft på serversidan, men har en bra bit kvar när detgäller vanliga användare. Microsoft är nog inte så oroligt somdet påstår sig vara för den nye konkurrenten.Samtidigt måste man komma ihåg att få trodde att Linux skullekunna komma så här långt. Att ett helt operativsystem skullekunna komma till utan något stort företag eller någoninflytelserik organisation i ryggen är trots allt märkvärdigt.Att det dessutom är bättre än konkurrenterna på många punktergör inte bedriften från de många människorna bakom Linux och deandra liknande projekten mindre.Om Linux fortsätter att utvecklas i samma rasande takt somhittills är det kanske bara en fråga om några få år innan detblir ett verkligt alternativ även för den breda massan avanvändare. Linus Torvalds mål med Linux är också, åtminstonedelvis på allvar, världsdominans.Men det dröjer nog tills dess innan Linux gör några störreavtryck även i Microsofts resultaträkning, och inte bara i dessdomstolsargumentation

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.