Lista: Aktierna som gått bäst och sämst hittills i år

April månad går mot sitt slut och i summeringen av årets första tredjedel finns några tydliga vinnare och förlorade på börsen.
bästa aktierna

Bland de bästa aktierna under 2022 sett till kursutveckling på large cap återfinns flera bolag från industrisektorn. SAAB ligger i topp med en utveckling på 82%.

Under året har flera fonder reviderat sina hållbarhetspolicies och öppnat upp för att investera i försvarssektorn, något som Afv tidigare har rapporterat om. Både SEB, Swedbank och Handelsbanken har ändrat sina riktlinjer kring att investera i bolag som tillverkar krigsmateriel i sina fonder.

På large caps förlorarsida finns Storskogen, Bico och Sinch på delad förstaplats med ett ras på 64% sedan årsskiftet.

Karl-Johan Persson är med sina 36 miljoner aktier nionde största ägare i Storskogen. Sedan toppnoteringen har hans innehav minskat i värde med 1,4 miljarder kronor vilket du kan läsa mer om här.

Medicinteknikbolaget Bicos aktie har gått knackigt hela vintern men aktien störtdök i tisdag efter ett pressmeddelande om att bolagets finanschef Gusten Danielsson slutar med omedelbar verkan. Under onsdagen kommenterade finanschefen sin sorti för Di:

”Jag tror att Bico med rätt ledarskap har en lysande framtid. Jag äger fortfarande alla mina aktier i företaget. Att jag sa upp mig som CFO på Bico den 25 april återspeglar dock min slutsats att Erik Gatenholm (VD reds. anm.) inte längre är rätt ledare för bolaget – även om han förblir en kontrollerande aktieägare”, uppgav han för Di.

Vinnare Utveckling 2022 Förlorare Utveckling 2022
SAAB B +82% Storskogen -64%
Holmen B +31% Bico -64%
Holmen A +29% Sinch -64%
Lundin Mining +28% Medicover B -55%
SSAB B +28% Vitrolife -55%
Large cap, 1 januari – 29 april 2022

På sjätteplatsen bland large caps förlorare finns SBB som har gått ner 54% sedan årsskiftet. Men spararna tycks ha fortsatt förtroende för Ilija Batljan och aktien ligger med i köptoppen för april månad enligt statistik från Avanza och Nordnet.

Mid cap

På mid cap är det bolag inom oljesektorn som gått starkast. International Petroleum ligger i topp med en uppgång på 89%. Priset på brentolja är upp 39% hittills i år.

Ferronordic är årets stora förlorare på mid cap med en nedgång på 87% hittills under 2022. Bolaget har drabbats hårt av kriget i Ukraina, främst till följd av de västs sanktioner mot Ryssland. Hela 80% av bolagets omsättning kommer från Ryssland/Kazakstan. Den 28 februari drog styrelsen tillbaka sitt utdelningsförslag och på grund av de osäkra utsikterna. Affärsvärlden uppmärksammade i början av mars att Ferronordic är det bolag som har drabbats hårdast av kriget.

Vinnare Utveckling 2022 Förlorare Utveckling 2022
International Petroleum +89% Ferronordic -87%
EnQuest PLC +72% Sivers Semiconductors -64%
Africa Oil +62% Pierce Group -62%
Tethys Oil +49% Immunovia -60%
Rottneros +22% VNV Global -60%
Mid cap, 1 januari – 29 april 2022

 

Small cap

På small cap ligger Viking Supply Ships i topp med en uppgång på 94%. Den största uppgången skedde under mars samt första veckan i april. Bolaget publicerade dock inga bolagsspecifika händelser under den här perioden. Bolaget är inriktad mot isbrytning och tjänster till offshore-industrin.

”En generellt högre aktivitet inom oljeborrning leder till en högre efterfrågan på våra typer av tjänster”, sade bolagets tillförordnade finanschef Jørgen Lorentz till Di nyligen.

På förlorarsidan återfinns bolag inom medicinteknik, läkemedel och bioteknik. Sämst har det gått för Saniona som har rasat 76% i år. Bolaget meddelade i slutet av mars att man pausar de kliniska studierna i fas 2b med Tesomet för hypotalamisk fetma och Prader-Willis syndrom, samt en personalnedskärning om cirka 30%. Bolaget uppgav finansiella begränsningar som orsak. Saniona låg överst på Affärsvärldens lista över dyrast styrelser i förhållande till börsvärde.

Vinnare Utveckling 2022 Förlorare Utveckling 2022
Viking Supply Ships +94% Saniona -76%
Maha Energy A +68% Immunicum -53%
Vicore Pharma +65% IRRAS -53%
B3 Consulting Group +59% Moberg Pharma -50%
MultiQ International +59% Episurf Medical -43%
Small cap, 1 januari – 29 april 2022

Alla börsens vinnare och förlorare finns på Affärsvärldens Börsen idag-sida.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets