Lista: Spararna tankar Volvo och SBB – här är aktierna som säljs

Vi går mot den första negativa aprilmånaden sedan 2012, men spararna fortsätter tanka aktier. Affärsvärlden har listorna över spararnas favoritaktier under månaden.
Andersson och Bratt om Ukrainakonfliktens effekt på börsen
Nicklas Andersson och Frida Bratt. Foto: Avanza, TT & Nordnet.

Privatspararna gör 322 300 affärer per dag i april – en minskning med 29% jämfört med samma månad i fjol. Avanzas sparekonom Nicklas Andersson säger att april vanligtvis är den den mest solsäkra månaden på börsen (OMXSGI). Dock har nu temperaturen sjunkit på grund av tunga makroekonomiska regnmoln. Riskviljan finns emellertid kvar hos spararna, som fortsätter att tanka aktier.

”Det rejäla säljtryck vi såg i inledningen av mars, när utländska investerare dumpade europeiska aktier, har ebbat ut. I stället fick vi en återhämtning som lyfte börsen 18% fram till början av april. Ett sentimentsomslag som har ökat privatspararnas riskvilja”, säger Nicklas Andersson, och fortsätter:

”April som historiskt varit börsårets mest solsäkra månad, med en genomsnittlig uppgång på över 4% sedan 2008, ser nu ut att sjunka över 4%. Det innebär att vi går mot den första negativa aprilmånaden sedan 2012. Då föll index -0,12%. Faktum är att vi nu ser ut att gå mot den sämsta aprilbörsen sedan indexet skapades. För den som gillar kuriosa kan sägas att april enbart bjudit på negativ avkastning under två börsår senaste 20 åren.”

Det som nu kommer att påverka börshumöret är risken för nya covid-nedstängningar i Kina och rapportsäsongen. Även Nordnets sparekonom Frida Bratt menar att rapportperioden har satt avtryck mot slutet av månaden.

”Flera av fordons- och verkstadstillverkarnas rapporter vittnade om fortsatt god efterfrågan och därmed bra fart i den globala ekonomin – dessvärre går denna efterfrågan inte alltid att möta på grund av komponentbristen”, säger Frida Bratt.

Tankar i Volvo under april

Mest nettoköpta aktie under april hos såväl Avanza som Nordnet är Volvo.

”Volvo slog till med en rapportrökare sett till resultatet, men rapporten präglades tydligt av problemen med komponentbrist och flaskhalsar. Volvo har de senaste åren haft en vana att överträffa analytikernas förväntningar, vilket förstås uppskattas av spararna, samtidigt som aktien inte sällan ansetts vara lågt värderad jämfört med sektorkolleger”, säger Frida Bratt.

”Volvo B är den mest köpta aktien för andra månaden i rad. Aktien utvecklades betydligt sämre än index under april samtidigt som bolaget flaggade för att de i kvartalet behövde reservera 4 miljarder kronor på grund av kriget i Ukraina. Den saftiga utdelningen skapar dock troligtvis en viss krockkudde som bidragit till att locka privatspararna till köpknappen”, säger Nicklas Andersson.

SBB lockar också spararna, och kommer in på en andraplats hos Nordnet och en tredjeplats hos Avanza.

”Spararnas förtroende för Ilija Batljan är fortsatt kompakt.  Det är inget som blankarbråk eller en så kallad ombearbetning av en finansiell rapport ändrar på”, säger Frida Bratt.

Telia på säljlistan

Månadens säljlista hos Avanza toppas av Telia Company. Telia kommer också in på en andraplats över de mest sålda aktierna hos Nordnet.

”Telia har under lång tid varit en inventarie i den svenska folkaktieportföljen. Sedan bolaget noterades på 85 kronor den 13 juni 2000 har kursutvecklingen dock lämnat en del att önska. Den som köpte aktien vid noteringen har fått en kursutveckling på minus 60%. Inklusive återinvesterad utdelning uppgick dock totalavkastningen till 20% fram till inledningen av detta år. Anekdotens romrussin är att inflationen under samma period varit 38%. I år har Telia däremot utgjort en trygg hamn på ett stormigt börshav och bjudit på en avkastning som varit högre än för den som ruvat på aktien de senaste 22 åren. Den gradvisa ökningen av riskviljan på börsen är troligtvis en faktor bakom att många nu tar hem lite vinst i Telia för att stuva om i portföljen”, säger Nicklas Andersson.

”Samtliga tre storbanker med säte i Sverige återfinns på säljlistan i april. Förvisso har de bjudit på en rejäl överavkastning jämfört med index under månaden. Trion har i snitt stigit över 10%, men frågan är om Riksbankens räntehöjning på 25 punkter kan öka intresset för sektorn framåt. Det är trots allt första gången sedan 2014 vi får en positiv reporänta och under perioden med negativ ränta underavkastade sektorn rejält”, avslutar Nicklas Andersson.

Hos Avanza syns också samtliga storbanker på säljlistan.

”Samtliga tre storbanker med säte i Sverige återfinns på säljlistan i april. Förvisso har de bjudit på en rejäl överavkastning jämfört med index under månaden. Trion har i snitt stigit över 10%, men frågan är om Riksbankens räntehöjning på 25 punkter kan öka intresset för sektorn framåt. Det är trots allt första gången sedan 2014 vi får en positiv reporänta och under perioden med negativ ränta underavkastade sektorn rejält”, säger Nicklas Andersson.

Frida Bratt, å sin sida, noterar att flera fastighetsbolag placerar sig på Nordnets säljlista.

”Under månaden kom än mer hökaktiga signaler från centralbankerna, däribland den svenska. Även om hyror generellt inflationsjusteras så är sektorn överlag högbelånad, och förväntat högre ränteläge får spararna att lämna fastigheter”, säger Frida Bratt.

Mest köpta hos Avanza Mest sålda hos Avanza
Volvo B Telia Company
Alibaba Tesla
SBB B Swedbank A
Evolution Nordea
Investor B Essity B
Sandvik Handelsbanken A
H&M Lundin Energy
Boliden Africa Oil
Hellofresh Collector
Kinnevik SEB A

 

Mest köpta hos Nordnet Mest sålda hos Nordnet
Volvo Lundin Energy
SBB Telia Company
SSAB Essity
H&M Hexatronic
Investor Atlas Copco
Kinnevik Hufvudstaden
Ericsson Epiroc
Evolution Nibe
Swedbank Wihlborgs Fastigheter
Sinch Corem Property Group

Vill du veta vilka aktier som går bäst respektive sämst just nu? Kolla in Affärsvärlden sida Börsen idag

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco