Lista: De bästa – och sämsta – kommunerna för unga att bo i

Storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö hamnar långt ner på listan när Länsförsäkringar rankar Sveriges bästa kommuner för unga att bo i.
Foto: Maskot

Den bästa kommunen för unga att bo i är Årjäng i Värmland. Det visar en sammanställning från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, som rankat ungas möjligheter på bostadsmarknaden i landets kommuner. I indexet vägs ungdomsarbetslöshet, bostadspriser, trångboddhet och tillgång till bostäder för unga samman.

Splittrad boprisutveckling i november

”Historiskt många unga har inte ett boende som de kan kalla sitt eget hem. Det är inte bara ett problem för varje enskild individ, det är ett misslyckande för Sverige och riskerar att leda till missade arbets- och utbildningstillfällen samt försämrad konkurrenskraft internationellt”, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Bästa kommunen Sämsta kommunen
1. Årjängs kommun 1.Åre kommun
2. Karlsborgs kommun 2. Malmö stad
3. Åtvidabergs kommun 3. Strömstads kommun
4. Mariestads kommun 4. Haninge kommun
5. Säters kommun 5. Alvesta kommun

Den sämsta kommunen för unga att bo i är enligt indexet Åre kommun. Anledningen är en kombination av höga bostadsrättspriser, hög andel trångbodda och ett underskott på bostäder för unga. Dessutom rankas de tre storstadskommunerna lågt. Malmö stad hamnar näst sist, Göteborgs Stad på plats 16 från slutet och Stockholms stad på 19:e sista plats.

”Brist på billiga hyresrätter, stigande bostadspriser samt tuffa krav på kontantinsats och amortering är mycket höga trösklar att ta sig över för den som är ung och vill skaffa sig en bostad. Det är svårt att förstå hur regeringen tänker sig att unga i dag ska kunna flytta hemifrån”, säger Marcus Svanberg.