Lista: Sveriges lönsammaste banker – Avanza utklassar Klarna

Avanza var Sveriges mest lönsamma bank under 2021 – Klarna den minst lönsamma, visar en färsk analys. Nischbankerna trängs i toppen, men även storbankerna hade ett starkt 2021 och ökade lönsamheten. "Lönsamheten lär fortsätta gå upp under 2022", säger analytikern Henrik Molenius.
Lista: Sveriges lönsammaste banker – Avanza utklassar Klarna - Kopia av swedbank-mattias-persson-bostader
Henrik Molenius är VD på Westnova. Foto: TT

Nischbankerna utklassar storbankerna i lönsamhet. Det visar den årliga genomgången från analysföretaget Westnova för 2021. Av de nio mest lönsamma bankerna, mätt som avkastning på eget kapital, är åtta nischade affärsbanker verksamma inom kredit-, kort- och kapitalmarknad.

Avanza toppar återigen lönsamhetsligan med en avkastning på 52%, tätt följt av Carnegie som hade 47% avkastning på eget kapital. Sista pallplatsen intar Nordnet med 38%.

“2021 var sparandets år och banker inriktat mot sparande gick inte så oväntat också väldigt bra”, säger Henrik Molenius, VD på Westnova.

Rikard Josefson Avanza
Rikard Josefssons Avanza i topp. Foto: Anna Tärnhuvud / BILDBYRÅN

Storbankerna ökar lönsamheten

Största förändringen sedan 2020 är dock storbankernas lönsamhet som har utvecklats i positiv riktning, menar Molenius.

De tre storbankerna hade i snitt en avkastning på eget kapital på 12,7%. 2020 låg avkastningen på 9,3%. SEB, Swedbank och Handelsbanken stod tillsammans för 85% av bankernas totala resultat på 77 miljarder kronor 2021.

“2020 fanns extraordinära kostnader beroende på lägre reserveringar för befarade kreditförluster och sanktionsavgifter i spåren av myndigheternas granskning av penningtvätt”, säger Henrik Molenius.

Klarna på jumboplats

Sex av Sveriges 88 banker gick med förlust 2021. Sämst lönsamhet av alla hade Klarna, med en avkastning på eget kapital på -57,3% till följd av stora kreditförluster. Resultatet försämrades från -1,4 miljarder kronor 2020, till -7 miljarder kronor 2021. Även Ikano Bank och JAK Medlemsbank har haft svaga resultat under flera år. Att även Forex finns med i bottenligan har sin förklaring i att banken i fjol gjorde en strategisk förändring genom att sälja sina in- och utlåningsportföljer till ICA Banken, för att satsa på valutaväxling.

Sparbankerna, som utgör en betydande del av de registrerade bankerna, hade även dem ett starkt år 2021.

“Det var ett bra år för sparbankerna som återigen fick aktieutdelning från Swedbank och hade små kreditförluster. Deras betydligt högre soliditet gör det också svårare att få högre avkastning”, säger Henrik Molenius.

De svenska bankernas lönsamhet står sig väl internationellt sett, menar Molenius, som tror att även 2022 kommer bli ett bra år avseende bankernas lönsamhet.

“Jag tror att lönsamheten kommer fortsätta gå upp under 2022 följt av att nollräntan ersatts av en högre räntenivå. På kort sikt gynnar det lönsamheten, men framåt 2023–2024 kan det bli större utmaningar beroende på hur inflationen och räntorna utvecklar sig”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.