LO pressar Vattenfall

Elavtalet mellan LO och Telje Energi lägger ännu hårdare presspå kraftbolagen att rationalisera sin verksamhet. Särskiltstatliga Vattenfall kommer att få det jobbigt.

Priskriget på elmarknaden fortsätter. I måndags presenterade LOoch Telje Energi ett ramavtal som är mycket förmånligt förlandsorganisationens 1,4 miljoner medlemshushåll. De erbjudsmarknadens lägsta elpris med Telje Energi: 15,5 öre per kWh,exklusive nätavgift, energiskatt och moms för ett avtal på ettår som tecknas senast 31 maj, med rätt att kostnadsfritt brytaavtalet till och med 15 oktober om exempelvis det allmännamarknadspriset på el sjunker.Ettårspriset gäller samtliga tre typhushåll, alltså lägenhetersamt villor utan och med elvärme. Särskilt förmånligt är avtaletför lägenhetskunderna, där genomsnittspriset på marknaden idagär 27,7 öre mot 26 respektive 24,7 öre för villor utan och medelvärme. Flera av de etablerade energibolagen har nyligenaviserat prissänkningar, men de hamnar klart över Telje Energi.

Effekten dröjer

LO-medlemmarna, och andra som vill byta leverantör, får tyvärrinte omedelbar glädje av dessa sänkningar. I praktiken är detbara intressant att byta den 1 november när kravet på timviselmätare försvinner. Eftersom det blir en månads uppsägningstidkommer de nya priserna att gälla först från 1 december.Frågan är då hur många som kommer att lämna sin traditionellaelleverantör. Vid denna tid lär vi ha fått en sänkning av helaprisnivån, förutsatt att det inte blir torrår som höjerelpriserna. De etablerade energibolagen måste sänka för attbehålla sina kunder. Erfarenheten från Norge och Finland, därdet är kostnadsfritt för hushåll att välja leverantör, är attdet inte blir några mass-övergångar till de nya leverantörerna.Hittills har bara ca 20.000 hushåll bytt i Sverige. Telje Energitror att 100.000 svenskar kommer att byta leverantör i år ochatt en stor del kommer att vara LO-medlemmar som nappar påbolagets erbjudande.Sedan elmarknaden avreglerades 1996 har spotpriset på elsuccessivt sjunkit från 25 öre till i dag ca 10 öre. Men förkunderna har det inte skett någon motsvarande sänkning, somframgår av diagrammet. Därför har kunderna haft onödigt högaelkostnader i miljardklassen årligen. Terminspriset har ocksågått ned kraftigt. I dag kan man på elbörsen köpa sitt elbehovför år 2000 för drygt 13 öre per kWh.Det är därför Telje Energi kan erbjuda LO-medlemmarna så lågapriser. Företaget tar bara ut ett pålägg på 2,4 öre för vinstoch en blygsam administration (15 anställda). Dyramarknadsföringskostnader undviks genom att LO sköter kontakternamed medlemmarna. Och Telje Energi tar ingen prisrisk eftersombara kontrakterad el upphandlas på elbörsen.

Hårdare

Ramavtalet mellan LO och Telje Energi lägger ännu hårdare presspå de stora energibolagen, särskilt de med stora egnaproduktionsresurser. En allmän prissänkning kanske framtvingarännu hårdare rationaliseringsprogram i bolagen än de som nulöper.Vattenfall är mest utsatt på grund av sina så storaproduktionstillgångar. Vattenfall producerar 70-80 TWh el, varavdrygt hälften med dyr kärnkraft, vilket innebär att en sänkningav elpriset med 1 öre innebär ett resultattapp på 700-800miljoner kr. I fjol tjänade bolaget 4,4 miljarder kr. Ensänkning med 6 öre skulle alltså sopa bort hela fjolårsvinstenför Vattenfall.För Birka Energi, alltså det sammanslagna StockholmEnergi-Gullspång, skulle vinsten också försvinna vid motsvarandeprissänkning, trots att det finns en stor och lönsamvärmerörelse. Bolaget har dock en tyngre räntebörda änkonkurrenterna. Men det finns betydande synergier att hämta hem.Birka Energi räknar med att fusionen skall ge årligasynergivinster på 500 miljoner kr inom tre år.De två börsnoterade kraftbolagen är inte så utsatta eftersom detfinns större verksamheter vid sidan om el. Sydkraft har gas,värme och tjänster, Graninge en skogsrörelse.En helt fri elmarknad väntas också leda till en kraftigstrukturomvandling bland de 170 nuvarande elhandelsbolagen, deflesta kommunala. Bara en femtedel av dem kommer att kunna fålönsamhet i sin rörelse, enligt en delrapport från den statligaleveranskoncessionsutredningen.

BILDTEXT: Telge Energi behöver inte lägga så mycket energi påmarknadsföringen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.