Lönsam lagring
All information som företag och privatpersoner skickar i form av e-post, text- och ljudfiler, med mera, lagras någonstans. I takt med att informationsmängden ökar, växer också behovet av effektiv datalagring.
Datalagring är en av de snabbast växande branscherna inom IT, och kanske den mest konjunkturoberoende. Proact säger sig än så länge inte märka av någon nedgång i efterfrågan, mer än att säljcyklerna är längre.
Sortera datamängder
O-listenoterade Proact är en systemintegratör, vilket innebär att det säljer både hårdvara för att lagra data, mjukvara för att sortera och ordna datamängderna samt konsulttjänster för att underhålla och stödja datalagringssystemet. Bland konkurrenterna finns EMC, datortillverkarna Compaq och Hewlett-Packard, systemintegratören Dimension, Cygate och till viss del konsultjättar som WM-data och Tietoenator med flera.
Analysföretaget Gartner Dataquest spår att datamängden som skickas mellan företag fördubblas varje år. Den nordiska marknaden var i fjol, enligt Proact, värd sex miljarder kronor och beräknas år 2003 uppgå till cirka 20 miljarder. Marknaden växer med mellan 30 och 40 procent per år och företagets ambition är att öka snabbare. Målet är en rörelsemarginal på mellan fem och sju procent. Med tanke på företagets historik och branschens framtidsutsikter bedömer Affärsvärlden att det är realistiskt att nå årets tillväxtmål, och även marginalmålet nästa år.
Proact har växt med i genomsnitt över 80 procent per år de senaste fem åren under lönsamhet, även om marginalerna krupit nedåt de senaste åren till följd av den snabba expansionen. Årets tre första månader växte bolaget med 49 procent jämfört med första kvartalet föregående år, till en omsättning på drygt 168 miljoner. Resultatet efter finansnetto uppgick till 1,5 miljoner kronor.
Bredband ger tillväxt
Ett par områden där tillväxten väntas bli stark är bank- och finanssektorn, samt telekombranschen, då användningen av tjänster för nya mobilsystem tar fart. Även användningen av bredbandstjänster genererar stora datamängder, vilket lär öka behovet av datalagring.
Proact har närmare hälften av intäkterna från telekom och har bank och finans som näst största intäktskälla. Men den närmaste tiden är utsikterna för telekomsektorn skakiga, och kunderna kan vara avvaktande med investeringarna, vilket riskerar att drabba Proact.
Även nedskärningarna av externa konsultuppdrag inom Ericsson kommer att ha negativ effekt på Proact, om än liten, åtminstone om man ska tro på bolaget. Ericsson står för 13 procent av omsättningen. Bolaget har totalt 700 kunder inom en mängd branscher.
Till hoten hör att fler bolag vill knapra åt sig andelar i denna sektor. Då konkurrensen ökar finns risk för prispress.
Det krävs också att man är stor för att bli partner till de stora globala koncernerna. Små bolag, som Proact med sina 250 anställda, ligger här i lä. Till Proacts fördel talar att man är Nordens största systemintegratör inom datalagring.
Nu ska bolaget ut på förvärvsrunda, och är därför i färd med att dra in nytt kapital, trots en soliditet på höga 43,4 procent. Nyemissionen väntas dra in cirka 83 miljoner kronor. Motivet är att Proact vill betala kommande köp, som i huvudsak ska ske på den nordiska hemmamarknaden, kontant. En tidigare affär var nära att gå i stöpet eftersom ägarna föredrog kontanter framför aktier som betalningsvaluta då klimatet för IT-aktier är så nervöst.
Ut i Europa
För knappt två veckor sedan offentliggjorde Proact att man ska köpa schweiziska TNC Storage Consultants, som uppges vara lönsamt. Detaljer kring affären är ännu inte offentliggjorda. Affären verkar dock vara ett första, och riktigt, steg utanför Norden.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.