Stockholmsbörsen
Luften gick ur börsuppgången
Electrolux gav stöd till index och bland de mindre bolagen rusade Oasmia.
Vid 12-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,2 procent till nivån 1.386. Aktier för 13,2 miljarder var då omsatta på Stockholmsbörsen. I Europa gick Tyska DAX-indexet och Parisbörsens CAC40 åt varsitt håll med en uppgång på 0,4 procent i Paris och en nedgång på 2,3 procent i Frankfurt.
Electrolux steg 1,7 procent, och var med det bästa bolaget inom OMXS30. Kepler Cheuvreux menar att den vikande efterfrågan till viss del kan kompenseras av lägre råmaterialkostnader och har höjt sin rekommendation till köp.
Även Electrolux Professional stoltserade med en uppgång på 4 procent till 21 kronor. Handelsbanken Capital Markets har inlett bevakning av Electrolux-avknoppningen med rekommendation köp med riktkurs 36 kronor.
Bland övriga vinnaraktier återfanns SHB, Hexagon och Essity med uppgångar mellan 1,5 och 2,2 procent. I motsatt riktning gick en blandad skara cykliska- och defensiva bolag så som SSAB, Sandvik samt de båda telekombolaget Telia och Tele2, som var ner mellan 2,5 och 3,3 procent.
Nordea ser en attraktiv tillväxtpotential i vård- och diagnostikbolaget Medicover som steg 14,7 procent till strax över 88 kronor. Banken har satt köprekommendation på bolaget med riktkurs 121 kronor.
Oasmia har tecknat globalt samarbetsavtal med amerikanska Elevar Therapeutics om kommersialisering av Oasmias cancerpreparat Apealea. Oasmia får en engångsbetalning på 20 miljoner dollar och samarbetet innefattar milstolpsbetalningar med en potential på upp till 678 miljoner dollar. Aktien rusade 35 procent
Kundanskaffningsbolaget Catena Media, som har gått kräftgång under coronaoron, klättrade cirka 40 procent efter att ha släppt siffror för januari-februari, samt lämnat besked att coronavirusets spridning inte kommer att ge några förutsebara långsiktiga effekter på verksamheten.
Specialpapperstillverkaren Ahlstrom-Munksjö bedömer att ebitda-resultatet för det första kvartalet 2020 ska bli högre än för samma kvartal i fjol, och aktien var upp 14,5 procent. Även skogsbolaget Holmen noterade en större uppgång på 15,7 procent.
Sämre gick det för byggbolaget Serneke. Byggbolaget har inte kunnat slutföra överenskommelsen med Oaktree Capital som planerat om försäljning av 80-procent av Karlatornet i Göteborg, och aktien föll omkring 15 procent efter beskedet.
Nedåt var också riktningen för Dometic som förlorade närmare 6 procent. Detta trots att leveranserna på den amerikanska marknaden för fritidsfordon, som de senaste åren kämpat med vikande volymer, fortsatte att stiga omkring 2 procent i februari. Detta var dock i ljuset av en uppgång på nära 30 procent i januari.
På Oslobörsen steg Sats närmare 8 procent. Gymkedjan meddelade på onsdagen att träningsanläggningarna i Sverige i morgon, den 26 mars.
Från statistikagendan visade IFO-indexet att klimatet inom näringslivet i Tyskland sjönk till 86,1 i mars jämfört med 96,0 föregående månad.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.