Lyckosam medvind i starten

PORTFÖLJUPPDATERING: Nordiska Värdeportföljen ska säkra långtidsavkastning via låga ingångsvärderingar. Lägg ingen stor vikt vid två veckors indexledning utan fokusera på processen.

Med 2018 års första börsdag snart avklarad har den nya digitala aktietjänsten Affärsvärlden Analys+ vaknat till liv på allvar. Inför starten smyglanserades tre modellportföljer – alla med grunden i börsredaktionens analysarbete, och med syfte att inspirera och tilltala olika investeringsstilar. Startpunkten var stängningskurserna den 15 december.

Den här första uppdateringen handlar om Nordiska Värdeportföljen, som rätt och slätt ska inspirera till en jakt på lågvärderade värdeaktier runtom i Norden. Startinlägget ger en snabb introduktion till strategin och de 15 innehav som fick vara med från start.

Jämförelseindexet OMXSGI, en bred placering på Stockholmsbörsen inklusive utdelningar, gav en lätt negativ totalavkastning på -0,6 procent under Affärsvärlden Analys+ första två börsveckor fram till nyår.

Nordiska Värdeportföljen fick en bättre start och levererade en positiv totalavkastning på +7,3 procent. Kassanivån från start var 11 procent avrundat.

Nedbrutet inledde 12 av 15 innehav med positiv totalavkastning, trots att den svenska kronan varit stark och motarbetat portföljens norska och danska innehav. Medel- och medianavkastningen för innehaven låg på drygt 4 respektive knappt 5 procent.

Nordiska värdeportföljen 2017-12-29.pngNordiska värdeportföljen 2017-12-29

Vind i verken

Att portföljen överpresterade så pass kraftigt beror till huvuddelen på att det största innehavet Eolus Vind avslutade 2017 i särklass starkast. Inför och under julledigheten smögs ut nyheter om att finansiella investerare gjort rekordstora köp av kommande vindkraftsparker från vindkraftsprojektören, för totalt över 3 miljarder kronor. Affärsvärlden stämde av läget med vd Per Witalisson, som är hoppfull att Eolus ökade börskommunikation ska göra det enklare att prissätta aktien korrekt.

Vestas-snurrorna till de senaste projekten var beställda innan nyårsklockan slog tolv och nu har Eolus fullt upp under 2018–2019. Efter år av stark börs känns det trevligt att kunna investera i ett börsbolag vars aktie har huvudproblemet att ledningen kommunicerat alltför blygsamt kring en fullt synlig jättepotential, både i närtid och på sikt.

Lyfts blicken är nämligen Eolus resterande vindlägesportfölj i Sverige, Norge, Finland, USA och Baltikum en samling mycket lågt bokförda långtidsoptioner. Om inte börsvärderingen börjar spegla potentialen är bolaget en högintressant förvärvskandidat när energijättar försöker ställa om till grön el. Nedan är saxat ur årsredovisningen (s. 13):

Eolus projektportfölj 2017-08-31.pngEolus Vinds projektportfölj 2017-08-31. Källa: Årsredovisning 2016/2017 

Att Affärsvärlden Analys+ verkligen gillar Eolus, och lågvärderad vindkraft i största allmänhet, illustreras i att vi valt att äga Eolus även i systerportföljen Avkastningsportföljen, som därtill har innehav i branschkollegan Arise.

Nordiska Värdeportföljens innehav i norska konglomeratet Bonheur är en annan missförstådd vindkraftsexponering som vi kommer att få återkomma kring.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här