Mäklarkrisen oroar Finansinspektionen
Mäklarbranschens aktörer har fått en tuff start på 2002, efter ett redan hyfsat tufft 2001, och en genomgång av firmornas rapporter för första kvartalet är en allt annat än munter läsning. Enskilda Securities, som är den aktör som klarat sig bäst, noterade 25 procent lägre vinst för årets första månader jämfört med samma period 2001. Kollegan Handelsbanken Securities noterade ett vinsttapp på 45 procent och hos Carnegie fick man se vinsten rasa med 60 procent, från 223 Mkrförsta kvartalet 2001 till 90 Mkr under samma period i år. Hagströmer & Qviberg lyckades visserligen visa 6 Mkr i vinst men tappade nästan 30 procent i intäkter under för årets tre första månader rasade intäkterna från 141 Mkr till 103 Mkr.
Även hos mindre aktörer som Aragon, JP Nordiska, Öhmans och Fischer Partners, numera inhyst i Stenbecks Invik, har den svaga marknaden satt stora spår i resultaträkningarna.
”Man kan väl lugnt säga att marknaden varit sämre än väntat”, säger Tom Dinkelspiel, VD för Öhmans som är ett av de bolag kring vilka strukturryktena florerar.
”Jag kan inte säga särskilt mycket om det där, men det är intressanta diskussioner som förs i branschen”, säger han. På en direkt fråga säger han att bolaget, kontrollerat av familjen Dinkelspiel, ”snarare står på köparsidan än säljarsidan om vi nu står på någon sida alls.”
Som en följd av branschens dåliga lönsamhet har såväl enskilda bedömare som mäklarna själva, däribland JP Nordiska och Aragon, talat om en våg av strukturaffärer. Till dem sällar sig nu Finansinspektionen, där man oroas av den dåliga lönsamheten.
”Strukturaffärer är en av lösningarna på branschens problem”, säger Kerstin af Jochnick på Finansinspektionen.
”Man måste ju ha en tillräcklig massa för att kunna bibehålla en hyfsad affär när marknaden är svag och de som har större volymer har naturligtvis lättare för det. Dessutom är det ju en rådande trend i hela den finansiella marknaden att antalet aktörer minskar. En annan möjlighet är att de här bolagen blir uppköpta. Det finns ju även utländska aktörer som vill in på den svenska marknaden.”
På Finansinspektionen har man sedan ett år tillbaka skärpt bevakningen av mäklarbranschen. ”Vi har följt utvecklingen noggrant sedan vi såg att lönsamheten började vika och är idag mycket vaksamma. Vi har en månatlig rapportering och följer balansomslutning, resultatutveckling och även kapitaltäckning så att vi fortfarande kan garantera auktorisationen.”
Någon påtaglig fara för härdsmälta i branschen ser hon dock inte. ”Det finns inga aktörer som vi ser anledning att varna för, men å andra sidan ser vi heller inga tecken på en vändning. Tar man Ericsson som exempel har ju aktien präglats av en lång nedgång och det är ett allmänt osäkert klimat.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.