Mäklarnas varning: Unga hamnar i kläm på bostadsmarknaden

Bostadsmarknaden är glödhet, men samtidigt är mäklarna eniga om att det i första hand är unga förstagångsköpare som hamnar i kläm på bostadsmarknaden.
Bostadspriser
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Landets fastighetsmäklare är eniga om att det är unga förstagångsköpare som har det svårast på bostadsmarknaden just nu, visar SBAB:s Mäklarbarometer.

Unga förstagångsköpare har svårt att hitta och ha råd med en bostad som passar deras behov, vilket bland annat kommer sig av de stigande priserna, tillsammans med amorteringskrav och krav på kontantinsats.

”Även ensamstående med barn har det svårt, enligt fastighetsmäklarna. Sverige har flest singelhushåll i världen. Två inkomster i ett parförhållande underlättar bostadsköpet, men det lirar väldigt lite med hur sammansättningen av hushållen i Sverige verkligen ser ut”, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco