Många nyheter under hösten

IT-, hedge- och eurofonder är inne. Ryssland är ute. Det visar en kartläggning av fondbolagens planerade lanseringar under hösten.

Fondindustrin växer och växer. Svenska folket har satt in 120 miljarder kronor i fonder från januari 1996 till augusti 1998 och idag uppgår det samlade fondsparandet i Sverige till ungefär 500 miljarder.

På en sådan marknad gäller det att plocka marknadsandelar och fondbolagen är inte sena att tillgodose kundernas önskemål. Eller att hitta på nya spännande produkter, som kan locka in nytt kapital. Fondfloran växer. Just nu väntar närmare trettio fonder på godkännande från finansinspektionen. En tredjedel vill hålla inriktningen på fonden hemlig.

TIME-fonder är det senaste i fondsvängen. TIME, som är ett vidgat IT-begrepp, står för Telecom, Information, Media och Entertainment. Aragon och Skandiabanken är pionjärer på området. Båda fondbolagen tror att branscherna som ingår i TIME är de främsta tillväxtområdena framöver, tillföljd av det framväxande informationssamhället.

Aragon har sedan något år tillbaka funderat på TIME-begreppet och har byggt ett svenskt TIME-index, som man kan studera på deras hemsida (www.aragon.se). Minst 50 procent av innehaven i fonden ska vara svenska och resten utländska. Framförallt sektorerna Media och Entertainment tror Aragon kommer att behöva kompletteras med utländska aktier.

Skandiabanken, som har analysavdelningar på många håll i världen, kommer att placera globalt i en annan utsträckning än Aragon. På Skandiabanken resonerar man så att informationssamhället är gränslöst och därför ska även placeringsmöjligheterna, geografiskt sett, vara det. Det borde innebära en stor andel amerikanska aktier.Aragon har även planer på ytterligare en branschfond, en Health Care-fond.

Hedgefonderna har varit på modet ett tag och snart lämnar S-E-Banken och Trevise sina bidrag. Enligt båda dessa är det de stora kunderna som är intresserade av ett komplement till den mer traditionella förvaltningen. Även Handelsbanken säger att de tittar på en hedgefond, men har inte ansökt ännu.

Hedgefonder är fonder som har mycket fria placeringsregler och använder sig av många olika finansiella instrument. Bland annat kan de blanka aktier, det vill säga spekulera i fallande aktiekurser genom att låna aktier och sälja dem. De större handlingsmöjligheterna gör att hedgefonderna får ökad fokus i en nedåtgående marknad och förvaltarna verkligen får tillfälle att visa vad de går för.

Hedgefonderna har i regel ett inslag av resultatbaserad förvaltningsavgift med en fast minimiavgift. Trevise planerar att ta steget fullt ut och endast ha en resultatbaserad avgift motsvarande 25 procent av överavkastningen, det vill säga den del som överstiger Fondbörsens index för sexmånaders statsskuldväxlar (SSVX180) plus en procent.

Eurofonderna fortsätter att öka till antalet. FS-bankens fondbolag Robur lanserar två räntefonder med europlaceringar, en kort och en lång. Och Handelsbanken startar en fond kallad »Euroland«, en indexfond som ska placera i de 50 största bolagen i de länder som är med i den europeiska valutaunionen.

Dessutom ska Handelsbanken börja sälja sitt finska dotterbolags fonder i Sverige, en finsk aktiefond och två räntefonder, en kort och en lång.

På listan finns även ett antal Rysslandsfonder. S-E-Banken och Handelsbanken, som har ansökt hos inspektionen, är idag glada att de inte var så snabba i vändningarna när det begav sig. Ingen av de två storbankerna har för avsikt att lansera sina Rysslandsfonder i höst, även om de får ett godkännande. De anser att osäkerheten i Ryssland är alltför stor i dagsläget.

Nyheter
Fondbolag Fondtyp / placeringsinriktning
Aktie-Ansvar Hedgefond (avvaktar)
Aragon Branschfond TIME minst 50% svenska aktier
Danielsson Europa Index 50, placerar i de 50 största företagen i Europa
Danielsson 2 hemliga
FS-banken (FS) Global aktiefond (för avtalspensioner och premiereserven)
FS-banken (FS) Räntefond (för avtalspensioner och premiereserven)
FS-banken (FS) 1/3-blandfond (för avtalspensioner och premiereserven)
FS-banken (Robur) Euro Räntefond, fri placeringshorisont
FS-banken (Robur) Euro Penningmarknad, placeringshorisont 1 år
Handelsbanken Småbolagsfond, nordiska aktier
Handelsbanken Kort svensk räntefond, Luxemburgregistrerad
Handelsbanken Eurolandfond Index, placerar i de 50 största företagen i EU
Handelsbanken Euro Räntefond, förvaltas av finskt dotterbolag
Handelsbanken Euro Obligation, förvaltas av finskt dotterbolag
Handelsbanken Aktiefond, finsk, förvaltas av finskt dotterbolag
Handelsbanken Rysslandsfond (avvaktar)
S-E-Banken Hedgefond, Sverige. Max 30% onoterade, max 50% ränte
S-E-Banken Rysslandsfond (avvaktar)
S-E-Banken 2 hemliga, »involverar extern part«
SalusAnsvar 3 hemliga
Skandiabanken Småbolagsfond, svenska aktier
Skandiabanken Branschfond TIME, global
Skandiabanken Aktieindexfond, följer Generalindex (avvaktar)
Trevise Hedgefond, svenska aktier och derivat

Övriga artiklar i Affärsvärlden om sparande och placeringar

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.