Männens favoritaktier upp 700% på ett år

Aktier där aktieägarna hos Avanza i störst utsträckning är män har stigit 710% det senaste året.
Aktier där män dominerar som ägare har rusat. Foto: John Minchillo/TT, Tim Mossholder/Unsplash och Richard Drew/TT

Avanza listar de aktier där spararna hos nätmäklaren i störst utsträckning är kvinnor respektive män. Aktier där kvinnor dominerar som ägare har under det senaste året haft en bra utveckling, upp 94%. Här finns aktier som Lyko (hårvård och skönhetsprodukter), Zinzino (hälsovård), Midsona (kost och hälsa), Odd Molly, Sweco och cykelhjälmstillverkaren Hövding.

Kursuppgången är dock liten i förhållande till de aktier som domineras av män hos Avanzas kunder. På ett år har dessa aktier gått upp över 700%. Förklaringen ligger i aktier som drivits upp genom internetforumet Reddit. Det mest spektakulära fallet är Gamestop-aktien som stigit 6 350% på ett år. Men här finns också andra aktier som forumets deltagare siktat in sig på:  BlackBerry, Nokia och AMC. Uppenbarligen är det alltså huvudsakligen män som deltar i Reddits forum och spekulerar i de aktier som uppmärksammas där. I alla fall vad gäller svenska deltagare.

Här är spararnas SPAC-favoriter

En tidigare undersökning från Avanza av skillnader mellan mäns och kvinnors aktiesparande visar att investmentbolagen har en given plats i båda gruppernas portföljer. Män är överrepresenterade i råvarubolag och mer riskfyllda tillväxtbolag medan  kvinnor väljer välkända konsumentbolag som Axfood och ICA. ”Det är något som ofta vägt till kvinnornas fördel och man kan inte säga att kvinnor är för riskaverta, snarare mer riskmedvetna”, skriver Avanza i undersökningen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.