Max Matthiessen: Marknaderna kan vara överköpta – men rapporterna avgör

Fear & Greed-indexet pekar på att girighet råder i marknaden, där vi gått från ett översålt läge till ett potentiellt överköpt läge. Det skriver Max Matthiessens investeringschef Jon Arnell.
Jon Arnell ser den nuvarande volatiliteten som en möjlighet.
Jon Arnell ser den nuvarande volatiliteten som en möjlighet. Foto: Max Matthiessen och Henrik Montgomery/TT

Volatiliteten i termer av VIX-index har fallit tillbaka till de lägsta nivåerna sedan innan pandemin och samtidigt är riskviljan är hög. Det skriver Max Matthiessens Jon Arnell i sitt veckobrev.

Han skriver vidare att sentimentet var ordentligt nedkört förra månaden. Dock har det vänt rejält och nu kan det till och med vara på den överoptimistiska sidan. Som exempel tar han att Fear & Greed-indexet har stigit från 33 till 71 på en månad.

”Mätningen indikerar att girighet råder i marknaden där vi gått från ett översålt läge till ett potentiellt överköpt läge”, skriver han.

Dock menar han att det mesta pekar på att det fortfarande råder en ”buy-the-dipp”-mentalitet och att eventuella nedgångar ska ses som köptillfällen.

Danske: Inte övertygade om att oron på marknaden är över

Framöver kommer de inkommande rapporterna sätta riktningen på börsen. De som redan har släppts har också kommit in lite över förväntansbilden, men marknaden har blivit betydligt mer kräsen, skriver han.

Kursutvecklingen har inte varit lika samstämmig. Även om bolagen slår förväntningarna justeras estimaten inte upp i samma paritet av analytikerna, vilket kan tolkas som att en osäkerhet råder.”