Mer prat för pengarna

Konkurrensen börjar bita på den avreglerade europeiskatelemarknaden. Vinstprognoserna för de gamla monopolföretagenfaller stadigt

Sedan 1 januari 1998 är den europeiska telemarknaden avregleradoch nya konkurrenter utmanar de gamla monopolföretagen. De hardock hittills klarat sig ganska bra och bolagen visar alltjämtupp god lönsamhet. Förra året steg också kurserna förtelekomföretagen kraftigt och förväntningarna på fortsatttillväxt var höga. Men nu börjar konkurrensen uppenbarligen bita. Degamla monopolföretagens aktiekurser har pressats den senaste tidenp.g.a. oro för ökad prispress.

Tredje prissänkningen

Den utlösande faktorn var att France Telekom meddelade dentredje prissänkningen på två år. Bolaget sänker priserna pålångdistanssamtal med drygt 12 procent, vilket är den tredjesänkningen på två år.I Tyskland är konkurrensen stenhård och nyaoperatörer har kapat åt sig en betydande del av Deutsche Telekoms kaka.Deutsche Telekom har svarat med prissänkningar på mer än 50 procent påinternationella samtal och långdistanssamtal för att motverka defallande marknadsandelarna.Även Telia meddelade nyligen prissänkningar påSverigesamtal med drygt 20 procent. Konkurrenterna följde genast efter.

Lägre förväntningar

Att konkurrensen hårdnar visar sig också i analytikernasprognosjusteringar. Siffror från koncernspecialistenChahine Finance, som sammanställer prognoser från drygt 300analysfirmor, visar att analytikernas prognoser för de gamlamonopolföretagen fortsätter att justeras ned.Förväntningarna på de gamla monopolföretagen låg som högst vårenoch sommaren 1997. Sedan dess har vinstprognoserna sakta mensäkert rört sig nedåt. För exempelvis Deutsche Telekom är dengenomsnittliga vinstprognosen för 1999 idag drygt 60 procentlägre än i augusti 1997 och det senaste halvåret hargenomsnittsprognosen för både 1999 och år 2000 sänkts med drygt20 procent. Mönstret är detsamma för France Telekom, BritishTelecom, Telef½nica och Telecom Italia, även om nedjusteringarnaför dessa inte är lika stora.

Värre blir det

Konkurrensen kommer knappast att avta framöver. Snarareförebådar de senaste prissänkningarna vad som komma skall.Nätkapaciteten i Europa fortsätter att utökas i väntan påframtidens bredbandstjänster. Det ökade utbudet av kapacitetriskerar att sätta ytterligare press på priserna.Dessutom kommer nummerportabilitet och lika tillträde att börjainföras i år. Nummerportabilitet innebär att abonnenterna kanbehålla sitt nummer även om de byter operatör. Lika tillträdeinnebär att kunderna slipper slå ett prefix framför numret(exempelvis 007 för Tele2). Detta gör det lättare för kundernaatt byta operatör och bidrar naturligtvis till att skärpakonkurrensen. Troligen kommer uppstickarna bland operatörerna därmed attkunna konkurrera med de gamla monopolföretagen på mer lika villkor,framförallt på privatmarknaden. Förvisso sjunker ävenkostnaderna för operatörerna genom att ny teknik är billigareoch genom att de gamla monopolföretagen rationaliserar och skärned på personalstyrkan.

Avgörande myndigheter

Trots att den europeiska marknaden nu är avreglerad har denreglerande myndigheten på varje nationell marknad en nyckelrollför konkurrenssituationen. Genom att fastställa vilkasamtrafikavgifter som ska gälla sätter myndigheten ramarna förkonkurrensen. Samtrafikavgifter är de avgifter som nyaoperatörer får betala för att köpa kapacitet i de gamlamonopolens telenät. I Sverige är det Post- och Telestyrelsen somär reglerande myndighet.Den tyska Post- och telestyrelsen har varit relativt tuff motDeutsche Telekom, vilket gjort den tyska marknaden till en av demest konkurrensutsatta marknaderna. Det här kommer att vara ettkänsligt område när konkurrensen hårdnar. Exempelvis harDeutsche Telekom motsatt sig de tuffa villkoren i Tyskland ochspanska Telef½1nica är i tvist med sin reglerande myndighet.Myndigheterna kan komma att sättas under press att justerasamtrafikavgifterna om telejättarna inte klarar konkurrensenfrån uppstickarna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF