Microsofträttegången: Baby-Bills eller fritt Windows?
Rättegången mot programvarujätten Microsoft har varit enföljetång i amerikansk press, nästan att jämföra medmordrättegången mot O.J Simpson härom året. Liksom O.J Simpsonväcker Microsoft starka känslor, även bland allmänheten. Mångabeundrar Microsoft och dess grundare Bill Gates, som på mindreän två decennier seglat upp som världens högst värderadeföretag, alla kategorier. Men minst lika många upprörs överbolagets affärsmetoder och tycker att det är på tiden att deamerikanska konkurrensmyndigheterna gör någonting åt Microsoftsmonopolliknande ställning.Hela världens IT-industri har anledning att noga följarättegången. Som branschens viktigaste spelare – tillsammans medIBM – får utslaget i rättegången mot Microsoft stor effekt förde flesta bolag i branschen. Även flera svenska företag.Rättegången, som drog igång i oktober i fjol, har kommit attberöra många olika aspekter kring Microsofts ställning ochaffärsmetoder. Huvudfrågan är emellertid om Microsoft harutnyttjat sin monopolliknande ställning på persondatorernasallra mest grundläggande program, operativsystemet, för attuppnå en dominerande ställning även på andra typer av program(Microsofts operativsystem Windows har över 90 procentsmarknadsandel).
Stängt fönster
Åklagarsidan hävdar att Microsoft har integrerat bolagets andraprogram med Windows för att göra det svårt för andraprogramvaruföretag att konkurrera på lika villkor. Framför alltgäller det här program för internet, där Microsoft på kort tidnära slog ut konkurrenten Netscape med sitt internetprogram,Microsoft Explorer.Rättegången tog en paus den 26 februari. Det var meningen attden skulle dra igång igen den 12 april, men det datumet harflyttats till 10 maj – allt för att Microsoft och denamerikanska staten ska hinna nå en uppgörelse. Parterna sitterför närvarande i intensiva förhandlingar, dock ytterst hemliga.En uppgörelse mellan parterna kan se ut på många olika sätt. Enlösning som förespråkas av flera, inte minst Microsoftskonkurrenter, är helt enkelt en uppdelning av bolaget. Det är enlösning som amerikanska konkurrensmyndigheter har använt förr,exempelvis i uppdelningen av teleoperatören AT&T 1984. Enuppdelning av Microsoft kan vara både horisontell och vertikal.
Horisontell delning
En horisontell uppdelning innebär att Microsoft knoppar avbolag, inriktade på nån eller några av bolagets produkter.Amerikanska IT-bolagens intresseförening, SSI (Software &Information Industry association), föreslår till exempel attMicrosoft delas upp i tre olika delar. En del föroperativsystemet. En annan för produkter och tjänster kringinternet. Och en tredje del kring bolagets övriga program,exempelvis skrivbordspaketet Office.En så kallad vertikal lösning skulle betyda att Microsoft delasupp i flera olika delar, men alla med samma inriktning ochverksamheter som Microsoft har idag och som därmed konkurrerarmed varandra på alla områden. Det skulle bli ett antal slagsmini-Microsoft, eller Baby-Bills som lösningen kommit att kallasefter Bill Gates. Nackdelen med en sådan lösning är att de olikaprogrammen, exempelvis operativsystemet, på sikt kan bliinkompatibla med varandra. Det vill säga, de kommer kanske inteatt kunna prata med varandra vilket gör det problematisk attdela dokument, skicka e-post till varandra och så vidare.Alla typer av uppdelningar är dock komplicerade och riskerar attbli en långdragen process. Ett alternativ som förespråkas ärdärför att låta Microsoft förbli intakt men sätta bolaget undertuff kontroll, och restriktioner för att det inte ska utnyttjasin dominerande ställning på ett olagligt sätt. Nackdelen medden lösningen är att en sådan kontroll skulle vara kompliceradoch tvinga konkurrensmyndigheter att förstå och få insyn, ändaner på programmeringsnivå. Dessutom skulle kontrollen behövafortsätta långt in i framtiden. Microsoft har nämligen en någotbrokig historia när det gäller att hålla sig till restriktionerför bolaget, satta av konkurrensmyndigheter.
Avslöja Windows
En lite annorlunda lösning, som faktiskt nämns som allt mertrolig, är att Microsoft tvingas öppna sig och avslöja sin allrainnersta företagshemlighet, nämligen programkoden till Windows,och låta andra programvarubolag börja sälja konkurrerandeversioner av Windows. Fördelen med en sådan lösning är att detskulle uppmuntra konkurrens och sannolikt vara positivt förkunden. Mycket tyder på att även Microsoft skulle uppskatta ensådan lösning. Då skulle nämligen bolaget tillåtas att fortsättintegrera sina olika program med Windows, alltså precis vadbolaget vill.Även det här är en enklare lösning, som inte innebär attMicrosoft behöver slaktas. Men nackdelen, även här, är att detpå sikt kan uppstå olika versioner av Windows vilket är negativtför kunderna. Dessutom är frågan om något annat programvarubolagvågar ge sig in och konkurrera med Microsoft på Microsofts egenhemmaplan. Historien avskräcker – nästan alla företag som gettsig in i kamp mot Microsoft har fått ångra detta bittert.
BILDTEXT: Parallellt med rättegången har Microsoft lanserat en ny versionav internetprogrammet Explorer och Bill Gates har skrivit en nybok. Två händelser som bolagets chefsjusrist, Bill Neukom,tvingats att ta hänsyn till.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.