Mobilbolagen faller som käglor

Företag inom trådlös kommunikation har det svårt. Intäkterna dröjer och att det är tufft att få in nytt kapital.Nu väntar en utslagning av flera bolag i branschen. "I år kommer det stora stålbadet", säger Lars Christensson, Technology Manager på Startupfactory.

Industrin för trådlös kommunikation har vuxit kraftigt i Sverige de senaste åren och räknas som ett av landets stora tillväxtområden. Men genomslaget för mobilt internet dröjer och bolagen befinner sig i ett bekymmersamt läge. Kassorna sinar och bolagen har svårt att få in nytt kapital, vilket i sin tur gör att de får problem med sin överlevnad. Mellan januari och april ansökte drygt tre procent, eller ett tiotal av de 300 bolag som Finans Vision har granskat, om konkurs eller rekonstruktion.

”Utvecklingen gick väldigt snabbt under åren 1999 och 2000. Flera bolag, både teknik- och tjänsteföretag, startades. Men konsumenterna tyckte inte att produkterna eller tjänsterna var bra. Bolagen fick svårt med intäkter och därför blir det nu svårt att få in mer pengar”, säger Lars Christensson. Han menar att bolagen för tillfället ligger långt ner på investerarnas popularitetsskala.

”Efter en hype är risken stor att branschen kommer helt i skymundan, innan den så småningom börjar växa fram i mer normal takt igen. Just nu ligger bolag inom trådlös kommunikation långt nere på hypekurvan”, säger Lars Christensson.

Förklaringarna till att bolagen haft det så svårt är att marknaden för mobilt internet inte tagit fart. Det beror delvis på den telekomsvacka vi befinner oss i, men det har även andra förklaringar, menar Lars Christensson.

”Det har funnits en mängd problem. Företagen har tillverkat saker som folk inte vill ha. Det har varit för krångligt och för dyrt. I Sverige, där folk har vant sig vid internet, med stor skärm i färg och där allt är gratis, krävs det något väldigt speciellt för att folk ska betala för samma sak på en liten svartvit skärm”, säger han.

Att bolagen går dåligt och riskkapitalisterna drar sig för att investera i dem är ett problem för industrins möjligheter att klara sig långsiktigt, enligt Lars Christensson.

”Ju mindre innovation, desto mindre sannolikhet att man lyckas ta fram något som folk vill ha”, säger han.

Och att industrin får problem, kan ställa till problem för Sverige.

”Sverige ligger inte så långt fram som vi tror, framför allt inte inom konsumentprodukter där Japan och Sydkorea ligger mycket bättre till. Därför finns en risk att den svacka vi ser nu får effekter på Sveriges framtida position inom området för trådlös kommunikation”, säger Lars Christensson.

Broadcast Control and Communication Konkurs inledd Cambridge Technology Parnters Likvidation inledd Cellpoint Företagsrekonstruktion inledd Etheraction Konkurs inledd Infincom Företagsrekonstruktion inledd Mobile start Konkurs inledd Satsafe Konkurs inledd Switch Technologies Sweden Konkurs inledd Viatel Konkurs inledd Wireless Matrix Konkurs inledd Edge Mobility Konkurs inledd 3G Mobile Internet Konkurs upphävd Echoo Konkurs inledd Mobile Mind Konkurs inledd

Lotta Dinkelspiel

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.