Molnen skingras

Tillväxten för de svenska programvaruföretagen blev inte vad bolagen hade hoppats på. En anledning är millennieskiftet.

Förra året var inget höjdarår för programvaruföretagen. Tillväxten mattades av rejält jämfört med året dessförinnan. Omsättningen växte visserligen med 32 procent, men det var sämre än vad bolagen hade spått. Lönsamheten var inget vidare. Vinstmarginalen sjönk från i genomsnitt +2 procent 1998 till -4 procent 1999.

Mattad expansion

Programvaruföretagen är sinsemellan väldigt olika, och tillväxt och försäljning drivs av olika faktorer.

Många har prioriterat tillväxt framför lönsamhet, den avmattade tillväxten till trots, och vinsterna har därför lyst med sin frånvaro.

De två affärssystemjättarna Intentia och IFS gjorde till exempel rejäla förluster i fjol. För Intentia gick det riktigt dåligt. Bolaget vinstvarnade två gånger, men gjorde ändå marknaden besviken när helårsresultatet väl presenterades.

Tillväxt inte allt

Affärssystembolaget och rivalen IBS valde tidigare en alternativ och mer klassisk strategi: att växa med vinst.

Men tillväxt är tydligen inte längre det viktigaste. Både Intentia och IFS har omprövat sin strategi och har istället valt att göra som konkurrenten och de två bolagen säger sig nu fokusera på vinst framför expansion.

Orsaken till många bolags försäljningsnedgång under fjolåret var effekterna av millenniumskiftet. Licensförsäljningen för nya program sjönk dramatiskt. Marknaden försvann i princip under de sista månaderna inför årsskiftet. Entra Data (som nyss köptes upp av huvudägaren Tietoenator) uppger till exempel att banker och finansiella institutioner upphörde att köpa program redan vid halvårsskiftet i fjol.

Gamla system

Till viss del kompenserades nedgången av ökad orderingång till följd av att gamla system behövde uppdateras för eventuell millenniefrossa. Men detta ledde framförallt till en uppgång för sålda konsulttjänster, vilket gynnade de bolag som har stort tjänsteinnehåll.Det här året har börjat motigt för många programvaruföretag i efterdyningarna från millennieskiftet.

Många kundföretag har dröjt med att till exempel installera eller uppgradera sina affärssystem, men försäljningen verkar nu ha tagit fart för de aktuella affärssystembolagen.

Billigare hyra

Två nya trender tog fart under 1999. De döljs bakom förkortningarna ASP (Application Service Provider) och CRM (Customer Relationship Management).

ASP innebär att någon annan tar hand om driften av företagets datorsystem. Användarna hyr en programvara eller en funktion på nätet istället för att köpa den och betalar för den tid som programvaran används. Till fördelarna brukar räknas att systemet är billigare, mer flexibelt och säkrare, jämfört med om man skulle köpt systemet. Motståndarna till den här typen av lösningar ser samtidigt nackdelar i att överlåta driften av känsliga system till en extern part.

Kundvård

IFS till exempel var tidigt ute med att kunna erbjuda kunderna en ASP-lösning, och har nyligen startat samarbete med återförsäljaren Alfaskop.

CRM är enkelt uttryckt programvara för marknadsföring och kundrelationer, det vill säga kundvårdssystem. Begreppet fick sitt genombrott på webben förra året. Exempelvis kan en programvara användas för att spåra och identifiera en viss nätsurfare för att på så sätt få information om dennes vanor och intressen på internet, för att sedan kunna skräddarsy marknadsföring. Än så länge är utvecklingen av integrerade system inom CRM i sin linda.

För bolagen skapar det här nya möjligheter, men utmanar samtidigt de traditionella affärsmodellerna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.