Laddar

Morgonens nyheter i korthet

"Ericsson måste skyddas mot uppköp". Maj svart månad för jobben. Läs vad det står i morgontidningarna.

DAGENS INDUSTRI

Maj svart jobbmånad. Ericssons massvarsel på 4.100 personer gjorde maj till en av de värsta varselmånaderna i Sverige sedan krisåren i början av 1990-talet. Totalt varslades mellan 8.825 och 8.900 personer om uppsägning. Det visar preliminär statistik från landets 21 länsarbetsnämnder som DI har ställt samman. Antalet varslade i maj var därmed nästan lika många som i oktober och november förra året, vilka i sin tur var de värsta varselmånaderna sedan 1990-talets krisår.

Vändning i sikte. Den för svensk export så viktiga USA-marknaden är starkare än väntat. I Europa är botten nådd och vid årsskiftet vänder konjunkturen uppåt på allvar. Det säger VDarna i några av Sveriges tyngre verkstadsföretag. “Vårt basscenario var att USA skulle vända nu, men det vände redan under det första kvartalet”, säger Autolivs VD Lars Westerberg.

Allt fler tomma kontor. Allt fler kontorsfastigheter står tomma. Vakansgraden stiger kraftigt och är uppe i drygt 6 procent i Storstockholm. Därmed fortsätter hyrorna att pressas nedåt. Läget är dock långt ifrån situationen under fastighetskrisen och recessionsåren i början av 1990-talet, då 20 procent av Stockholms kontorsytor stod tomma.

SVENSKA DAGBLADET

Nytt bonusbakslag för SAS. SAS är på nytt på kollisionskurs med Konkurrensverket om sitt EruoBonussystem. Marknadsdomstolens beslut i år att förbjuda SAS att använda rabattsystemet på svenskt inrikesflyg där SAS möter konkurrens tolkas nu helt olika av parterna.

Konjunkturen vänder upp – men jobben släpar efter. Konjunkturuppgången i industrin ångar på – medan börserna deppar. Och Sverige går i spetsen för återhämtningarna. Det visar måndagens konjunktursignaler från Europa och USA. Den svenska industrin är, med god fart, på väg att hämta sig från den konjunktursvacka som bottnade i oktober-november i fjol. Det visar inköpschefsindex, ICI, för maj månad som tas fram av Föreningssparbanken och Organisationen för Inköp och Logistik, I&L.

DAGENS NYHETER

Ericsson ska skyddas mot uppköp. För första gången talar svenska institutioner öppet om att behålla rösträttsskillnader i Ericsson för att skydda telekomjätten från ett uppköp. Raset i Ericssonaktien har gjort bolaget en tiondel så dyrt som för två år sedan. ”Hade man slopat rösträttskillnaderna i dagsläget så hade det öppnat för ett bud på bolaget”, säger Ramsay Brufer, ansvarig på ägarfrågor på Alecta, Ericssons tredje största ägare. ”Det är viktigt är att ha långsiktiga och stabila ägare. Inte minst i tider av turbulens. Det har också påverkat vår egen inställning till detta.”

Svenska Dagbladet stäms för spritreklam. Konsumentombudsmannen (KO) stämmer Svenska Dagbladet för att de har spritreklam i tidningen. Det uppger Marianne Åbyhammar, ställföreträdande konsumentombudsman. Och motiveringen är enkel, säger hon. ”De bryter mot lagen.””Jag kan inte kommentera det nu”, säger Lena K Samuelsson, ansvarig utgivare på Svenska Dagbladet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.