Morgonens nyheter i korthet

DAGENS INDUSTRI Massaraset hotar bruken. Prisraset på pappersmassa accelerar. Takten är lika hög som för fem år då det ledde till att praktiskt taget hela skogsindustrin rasade. De nordiska bolagens försök att dämpa massaproduktionen saboteras av de asiatiska bolagen som nu dumpar priset och säljer massa för 350-400 dollar per ton, jämfört med den normala prisnivån på 650 dollar.

Telekomraset dyrt för Antonia. Antonia Ax:son Johnson har förlorat närmare 2 miljarder kronor på grund av det kraftiga raset för telekomaktier. När Axel Johnson Inc i höstas sålde dotterbolaget Hekimian till Spirent fick hennes bolagsgrupp betalt i form av aktier. För knappt fyra månader sedan var innehavet värt 8, 8 miljarder kronor, i dag har det rasat till 6,9 miljarder kronor.

Tung process väntar SEB. Det kan bli en segdragen och besvärlig process för SEB att få aktieägarna med sig på ett beslut att gå ihop med Föreningssparbanken. SEB behöver tre bolagsstämmor innan ett avgörande kan ske – och ändå är det risk att aktieägare måste fatta beslut i fusionsfrågan innan konkurrensmyndigheten i Bryssel sagt sitt. Först måste SEBs aktieägare rösta bort paragraf 12 i bankens bolagsordning, där det finns hårda krav för “ändring av bankens firma” vilket kräver dels en ordinarie stämma med två tredjedels majoritet, dels en extrastämma med nio tiondelars majoritet.

FINANSTIDNINGEN Kommunerna satsar pensionspengar på börsen. Antalet kommuner som valde att placera sitt pensionskapital på börsen nästan ökade med 77 procent mellan 1999 och 2000, enligt beräkningar från pensionsförvaltaren Wassum Investment Consulting. I dag är 85 kommuner aktiva placerare på liknande sätt, jämfört med 48 för ungefär ett år sedan. Enligt Wassums VD Mats Langensjö är det den goda konjunkturen och en allmänt bättre ekonomi för kommuner och landsting som ligger bakom förändringen.

Börsraset bingo för Riksgälden. Svenska folket betalar skatt som aldrig förr. De senaste tre månaderna har Riksgälden fått in nästan 28 miljarder kronor mer än beräknat. En av anledningarna är att den senaste tidens börsfall lett till att många privatpersoner sålde av sina tidigare innehav och därmed utlöste reavinstskatt från tidigare års uppgång. Det trista börsklimatet hade således en positiv effekt på statskassan. ”Vi trodde nog att börsraset skulle dämpa inbetalningarna av reavinstskatt något. I stället blev det tvärtom”, säger Lars Hörngren, chefekonom på Riksgäldskontoret.

SVENSKA DAGBLADET Sjuksköterskor årets lönevinnare. Sjuksköterskorna är förra årets lönevinnare. Lönerna steg med i genomsnitt 5,7 procent och snittlönen var 19 500 kronor i månaden exklusive ob-tillägg. Det innebär att takten från förra avtalsperioden håller i sig. Då steg lönerna med drygt 5,5 procent per år. Fortsättningen på avtalsperioden ser också ljus ut för Vårdförbundet. Bristen på sjuksköterskor är fortsatt påtaglig och inte ens den ökade utbildningen kan på kort sikt mer än matcha den stigande efterfrågan.

Ericssons kund skjuter på 3G-premiären. Nu börjar förseningarna komma för nästa generations mobiltelefoni, 3G. Den japanska mobiloperatören J-phone, som är Ericssons största kund på den japanska marknaden, har beslutat att skjuta upp sin 3G-premiär med ett halvår – till juni 2002. Därmed halkar man mer än ett år efter ledande konkurrenten NTT Docomo som drar igång sitt 3G-nät i maj i år och därmed blir först i världen. Enligt Morgan Bengtsson, chef för Ericsson i Japan, kommer förseningen inte att slå mot Ericsson.

DAGENS NYHETER Mattad tillväxt i mobilförsäljningen. Tillväxten i mobiltelefonförsäljningen stannar av rejält i år. En av telefontillverkarna, Panasonic, tippar på en ökning under 20 procent jämfört med över 40 procent förra året.”Om vi skulle nå 3 miljoner sålda telefoner i år så är det mycket bra. Jag tror inte att vi når dit men det blir en klar ökning”, säger Tommy André, försäljningschef för telefoner på Panasonic och en av nio personer i Mobiltelebranschens prognoskommitté.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF