Laddar

Morgonens nyheter i korthet

Småspararna tillbaka på börsen. PTS mjuknar om 3G-kraven. Läs morgonbuffén.

DAGENS INDUSTRI

Tummen ned för Treschow. Stort säljtryck när handeln med Ericssons teckningsrätter drog i gång på torsdagen fick Ericssonsaktien att rasa med 7 procent till 5,50 kronor. Största nettosäljarna av teckningsrätter var stor-ägarna Investor och Industrivärdens husbanker, Handelsbanken och Enskilda. “Säljtrycket i teckningsrätterna pressar förmodligen aktien. Det blir en spiral”, säger Peter Malmqvist, aktiestrateg på Aragon fondkommission.

JM mot storaffär. Ännu en stor fastighetsaffär är på gång i Stockholm. Enligt vad DI erfar säljer byggföretaget JM en klump på cirka tio fastigheter i Stockholms city för runt 2,5 miljarder kronor. Än en gång väntas en utländsk köpare slå till i Sverige.

Redovisa chefslöner, kräver fondjätten. Börsens andra största ägare, fondbolaget Robur, vill få svart på vitt hur mycket ledningarna i börsföretagen tjänar. Inte bara VD:s lön, utan även högre chefers, ska ut i årsredovisningen. “Om det är en förtroendeskapande åtgärd för finansmarknaden har vi en anledning att fundera över om det är en fråga som vi ska driva”, säger Anders Ek, VD. “Man måste få bort ifrågasättandet kring ersättningarna”, säger Anders Ek.

FINANSVISION

Riskkapitalbolagen sänker prognoser. I början av året lovade en majoritet av riskkapitalbolagen ökade investeringar. Men få handlar som de lär. I stället fortsätter riskpengar till nya bolag att minska världen över. Värst drabbade är start-ups inom it och telekom som nu går en mörk höst till mötes.

Småspararna tillbaka till börsen. Institutionerna håller sig borta från börsen men de små aktieägarna har vaknat till liv. Trots den låga börsomsättningen har antalet avslut på Stockholmsbörsen skjutit i höjden ordentligt. ”Det intressanta är att vi verkar ha fått en kraftig tillströmning av Internet- och privatkunder och det lyfter upp det hela. Det är säkert det som förklarar den här kraftiga ökningen av antalet affärer som vi ser”, säger Leif Vindevåg, ekonom på Stockholmsbörsen till TV8 Finansnytt.

SVENSKA DAGBLADET

PTS mjuknar i kraven på 3G-bygge. Post- och telestyrelsen öppnar för att sänka kraven för utbyggnad av mobiljätten Oranges 3G-nät. ”Teoretiskt sett finns det en möjlighet att sänka kraven. Lagstiftningen säger att man kan ändra tilldelningsvillkor i en riktningsom är gynnsam för licenstagaren. Omdet är praktiskt möjligt vet vi inte”, säger Nils Gunnar Billinger på PTS.

DAGENS NYHETER

Sverige fuskar minst i EU. Det svenska fusket med EU-pengar nästan fördubblades under förra året. Trots det hör Sverige till de länder som fuskar allra minst med miljardbidragen från EU. Det visar en ännu opublicerad rapport som DN tagit del av. ”SVERIGE LIGGER KLART under EU-genomsnittet. Både vad gäller jordbruksstöd och stöd från strukturfonder”, säger Pierre Sandgren, byråchef på Ekobrottsmyndigheten, EBM.

Börsfall kan leda till sparkrav. Börsfallet kan tvinga kommunerna att spara. De pensionspengar som kommunerna placerat på börsen har tappat en dryg miljard i värde och nu kan kommunerna tvingas skära i den löpande verksamheten för att inte bryta mot lagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.