Morgonens nyheter i korthet

DAGENS INDUSTRI

Telenor friar till Stenbeck.Telenors koncernchef Tormod Hermansen försöker, bara knappt en vecka efter förvärvet av Telenordia, få starkare fotfäste på den svenska mobilmarknaden. Denna gång genom att försöka köpa in sig i antingen Tele2 och Europolitan, för drygt 30 miljarder norska kronor. Någon regelrätt fusion mellan bolagen är det dock inte tal om. ”Det stämmer inte. Men vi för naturligtvis en dialog med dem”, säger Tormod Hermansen. Varken Tele2s VD Lars-Johan Jarnheimer eller Europolitans VD vill kommentera Tormod Hermansens uppgifter.

Rekordsnabba optionsklipp för SCA-chefer Toppcheferna på SCA får optioner gratis som redan från start är ett guldkantat klipp. 70 nyckelpersoner i bolaget får dela på 900 000 optioner med ett lösenpris på 220 kronor – medan SCA-aktien igår stod i cirka 240 kronor. Totalt är toppchefernas optioner värda 18 Mkr och VD Sverker Martin-Löf har ensam tjänat 800 000 kronor på bara ett par dagar. Vinsterna kan börja plockas ut om ett år.

FINANSTIDNINGEN

Optionsrazzia bingo för staten Skattemyndighetens specialgranskning av personaloptioner förra året blev en oväntat stor framgång. 600 personer fastnade i razzian som dragit in minst 220 Mkr till statskassan. Gemensamt för allihop är att de jobbar i dotterbolag till utländska företag, och att de inte deklarerat för affärerna när de löst in sina personaloptioner. Granskningen omfattade endast personer på utlandsägda företag, men nu skissar skattemyndigheterna på att utöka kontrollinsatserna rejält och även gå igenom anställda i svenska företag.

Hemlig banklista pekar ut oskyldiga “Mjuk i huvudet”, “gangsterrevisor” och “en av de största bilskojarna i svensk historia” – det är några av de omdömen om ledande personer i finansvärlden som förekommer i ett hemligt register där helt oskyldiga människor varvas med personer som dömts för olika brott. Listan omfattar mer än 2.000 namn och cirkulerar både bland de svenska bankerna och hos polisen. Ingen av de fyra storbanker som Finanstidningen varit i kontakt med vill dock kännas vid den aktuella listan.

SVENSKA DAGBLADET

3G-nät blir billigare än beräknat Utbyggnaden av den tredje generationens mobiltelenät i Sverige blir billigare än vad operatörerna i början räknade med. De fyra operatörer som fick UMTS-licens skulle, tillsammans med Telia som blev utan, behöva investera mellan 108 och 112 miljarder kronor för att täcka hela befolkningen. Genom att gå samman i olika konsortier kan deras kostnader nu rentav halveras. Hittills vill dock ingen av operatörerna precisera hur mycket man beräknar att spara.

Kyligt klimat för nynoterade aktier Att köpa indexfonder har sedan årsskiftet 2000 varit en bättre affär än att delta i börsintroduktioner, det visar en granskning av 33 bolag som introducerats på Stockholmsbörsen under årets första halvår. 21 av dessa, nästan två tredjedelar, har gått sämre än generalindex – sämst har det gått för IT-bolagen Vision Park, SOL och Mind. På vinnarlistan står Eniro, Neonet, JC och Syngenta.

DAGENS NYHETER

Räknemiss lurar tusentals Omkring 250 000 svenskar har fått en alltför optimistisk prognos om sin framtida pension på försäkringskassornas och Premiepensionsmyndighetens gemensamma hemsida. Läsare som följer uppmaning att gå in på www.pension.nu och göra sin egen beräkning av sin framtida pension är de som råkat ut för felet. Som mest ger beräkningen 600 kronor i månaden för mycket i pension, och missvisningarna har visat sig bli större ju yngre personen är. Felet ska rättas till närmaste veckan.

Sampo höjer budet på Storebrand Den finländska finanskoncernen Sampo offentliggjorde på onsdagen innehållet i det bud som man riktar till aktieägarna i den norska försäkringskoncernen Storebrand med början på måndag. Sampo erbjuder 75 norska kronor (87 svenska kronor) kontant, alternativt 0,9 procent av Sampos A-aktier, för varje aktie i Storebrand. Värdet på erbjudandet stiger därmed från 21 till totalt 24 miljarder svenska kronor och erbjudandet gäller till den 10 juli.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF