Myndighetens krisplan: Spara el-kampanj på gång – inväntar regeringen

Energimyndigheten gör sig redo för att sjösätta sin krisplan för att få ned hushållens elförbrukning – och den skulle kunna lanseras inom 1-2 veckor. En landsomfattande elsparkampanj ska få hushållen att minska på elanvändningen. Syftet är att undvika bortkoppling av elkunder i vinter, men sjösättande kräver regeringsbeslut, kan Affärsvärlden avslöja.
Myndighetens krisplan: Spara el-kampanj på gång – inväntar regeringen - elsparkampanj
Energiminister Khashayar Farmanbar. Det är upp till regeringen att fatta beslut om elsparkampanjen. Foto: Maja Suslin / TT

Fransmännen uppmanas skruva ned termostaten. Danskarna att ta kortare duschar. Land efter land har lanserat elsparkampanjer, men inte Sverige.

Flera experter har dock efterlyst elsparkampanjer även här. Louise Ödlund, professor i energisystem vid Linköpings universitet, har sagt att det är svenska politikers skyldighet att agera.

”För närvarande har vi inte några sådana planer”, sa energiminister Khashayar Farmanbar i slutet av augusti till SvD, om planerna på en liknande kampanj i Sverige.

Men det stämmer inte.

Svensk kampanj redo

Exempelannons från Energimyndigheten som togs fram 2016.

Regeringens expertmyndighet har långtgående planer på att sjösätta en storskalig elsparkampanj, kan Affärsvärlden berätta.

”Sedan 2016 har vi haft en förbrukningsdämpande informationskampanj i beredskap i händelse av att vi behöver få ner elförbrukningen i landet”, säger Tony Abaji som är projektledare vid Energimyndighetens enhet för trygg energiförsörjning.

Kampanjen är en del av myndighetens krisplan för en situation där det finns risk för långtgående eleffektbrist i Sverige. Genom omfattande annonsering, från reklamslingor i radio till köp av helsidesannonser i tidningar, ska invånarna uppmuntras vidta sparåtgärder. Exempelvis att sänka inomhustemperaturen.

Reell risk för effektbrist

Efter sex år i byrålådan håller myndighetens kommunikationsenhet på och ser över kampanjen, samtidigt som Svenska kraftnät skruvat upp risknivån.

Efter Ringhals besked under tisdagen att driftstoppet för Ringhals 4 förlängs till 31 januari bedömer Svenska kraftnät att risken för eleffektbrist nu är ”reell”.

”Det är en ovanligt ansträngd situation vi ser just nu. Frånkoppling på grund av eleffektbrist har aldrig inträffat”, säger Astrid Fell, som också jobbar med Energimyndighetens krisplanering.

”Det som Svenska kraftnät har gått ut med nu är att det har gått från låg till reell risk för bortkoppling kommande vinter”, fyller Tony Abaji i.

Målet med den landsomfattande kampanjen är att i största möjliga utsträckning undvika åtgärder som elransonering, där hushåll kopplas bort i vinter.

”Om vi kan få ner förbrukningen i landet under den perioden, då minskar också risken för att Svenska kraftnät tvingas beordra manuell förbrukningsfrånkoppling”, säger Tony Abaji om elsparkampanjen.

Han poängterar att vädret blir avgörande för risken för bortkoppling. En kall och förhållandevis vindstilla vinter ökar risken för elransonering.

Upp till regeringen

Trots att expertmyndigheten gör sig redo för att sjösätta en landsomfattande kampanj som ska förhindra eleffektbrist, har regeringen hittills varit återhållsam med uppmaningar om minskad förbrukning till hushållen.

I stället har Energimyndigheten fått i uppdrag att stötta andra myndigheter med energibesparing. Myndigheten säger sig dock vara redo att lansera elsparkampanjen inom en till två veckor. Men bollen ligger hos regeringen då kampanjen kräver regeringsbeslut.

”Vi lyder under regeringen och kan agera inom ramen för vårt uppdrag och ansvar, men i vissa fall som är mer marknadsingripande behöver vi föra en dialog med regeringen. En sådan här nationell kampanj skulle förmodligen få en inverkan på marknaden”, säger Tony Abaji.

Affärsvärlden har sökt energiminister Khashayar Farmanbar, men han avböjer att kommentera.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG