Svenska kraftnäts rekordkassa: 47 miljarder

Elpriserna slår hårt mot företag och hushåll – men Svenska kraftnät som förvaltar stamnäten täljer guld i energikrisen. Vid slutet av juni hade det statliga affärsverket fyllt kassan med 47 miljarder kronor.
Svenska kraftnäts rekordkassa: 47 miljarder - Kopia av Kopia av Kopia av Kopia av insynsagande-220808
Lotta Medelius-Bredhe är generaldirektör för Svenska kraftnät. Foto: TT och Svenska kraftnät

Det är inte bara elpriserna som är på rekordnivåer. Under måndagen släppte Svenska kraftnät sin delårsrapport och en siffra sticker ut på balansräkningen: Kassan uppgick till 47 miljarder kronor den 30 juni. Det kan jämföras med 6,5 miljarder kronor samma datum i fjol.

29 miljarder på ett halvår

Rekordtillskottet till Svenska kraftnäts kassa beror på inflödet av så kallade ”flaskhalsintäkter”. Intäkterna uppstår när el transporteras från ett område med lägre elpriser, till ett med högre. Främst från elprisområde 2 (Sundsvall) till område 3 (Stockholm).

Bara under årets första 6 månader uppgick flaskhalsintäkterna till 29 miljarder kronor, vilket kan jämföras med 4,3 miljarder kronor under samma period i fjol. Under hela 2021, som också var ett rekordår, uppgick flaskhalsintäkterna till 17 miljarder kronor.

Intäkterna har varit öronmärkta till investeringar i ökad överföringskapacitet, som nya infrastrukturprojekt. Tidigare i år, den 21 april, godkände dock Energimarknadsinspektionen att Svenska kraftnät använder pengarna till att sänka de avgifter som tas ut av nätkunderna. Den 1 augusti sänktes avgiften tillfälligt fram till årsskiftet.

Regeringens förslag att kompensera företag och hushåll för höga elkostnader med ett ”högkostnadsskydd” är tänkt att finansieras med flaskhalsintäkter. Prognosen är att de kommer uppgå till 90 miljarder kronor under 2022 och 2023.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets