Myndigheter kliver in för att skydda insättare hos SVB

Amerikanska myndigheter har under söndagen presenterat planer på att kliva in och stötta insättare hos den krisande banken Silicon Valley Bank (SVB).
Myndigheter kliver in för att skydda insättare hos SVB - SVB

Planerna gör att folk som satt in pengar hos banken kommer få tillgång till dessa trots konkursen. Skyddet kommer även gälla för kunder hos Signature Bank. Det skriver CNBC.

— I dag vidtar vi beslutsamma åtgärder för att skydda den amerikanska ekonomin genom att stärka allmänhetens förtroende för vårt banksystem. Detta steg kommer att säkerställa att det amerikanska banksystemet fortsätter att utföra sina vitala uppgifter att skydda insättningar och ge tillgång till krediter för hushåll och företag på ett sätt som främjar en stark och hållbar ekonomisk tillväxt, skrev finansminister Janet Yellen, Fed-ordförande Jerome Powell och FDIC:s ordförande Martin Gruenberg i ett gemensamt pressmeddelande.

Myndigheterna meddelade även att man inte kommer komma med några räddningspaket samt att skattebetalarna inte ska behöva stå för några kostnader.

Centralbanken Federal Reserve meddelar även att man kommer skapa ett nytt så kallat Bank Funding Program som ska skydda institutioner och aktörer som påverkats av SVB:s konkurs.

Både Signature och SVB har varit viktiga långivare till tekniksektorn och det finns en oro över att nystartade bolag kan få det svårare att få in kapital framöver.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG