Något svagare krona

Obligationsräntorna har sjunkit något i den inledande handeln på måndagen, efter stabiliseringen i torsdags och fredags.

Kronan har tappat något på valutamarknaden. Överlag har dock risksentimentet fortsatt att stabilisera sig, uppger Barclays Capital på morgonen.

Fredagens och torsdagens USA-statistik överraskade på uppsidan efter en period med sämre amerikansk data.

Från centralbanksfronten rapporteras att Fed-ledamöterna Eric Rosengren och John Williams båda anser att centralbanken bör upphöra med programmet för tillgångsköp i oktober som planerat. I förra veckan sade Fed-kollegan James Bullard att centralbanken bör överväga att ta en paus i nedtrappningen av de kvantitativa lättnaderna och kanske vänta till december.

“Vi bedömer att det försämrade marknadssentimentet kommer att försena normaliseringen av penningpolitiken, och därför senarelägger vi vår prognos för den första styrräntehöjningen från november till februari”, skriver Barclays.

Ukraina och Ryssland uppges ha nått en preliminär överenskommelse om priset för gasleveranser över vintern. Något slutligt avtal har dock inte tecknats. Moodys sänkte sent i fredags sitt kreditbetyg på Ryssland med hänvisning till den utdragna konflikten med Ukraina och de utökade internationella sanktionerna.

Skandias Plånboksindex, som förutom tredje kvartalet också mäter månaden efter valet, visar en bottennotering. Optimismen rasar i hela riket, i alla åldrar och i alla inkomstgrupper, enligt indexet.

Åtta av nio regionkontor för Japans centralbank står i oktober fast vid sin ekonomiska bedömning jämfört med tre månader tidigare. En region, Tohoku, sänker däremot sin ekonomiska syn.

Två japanska ministrar meddelade på måndagen sin avgång i spåren av bland annat påstådda felaktigheter kring användningen av politiska pengar. Shinzo Abes regering har tidigare varit ovanligt stabil med japanska mått mätt.

Det vore meningslöst för Japan att höja momsen ytterligare en gång som planerat om det skulle spåra ur landets ekonomi, anser Shinzo Abe som därmed antyder att regeringen kan komma att senarelägga den planerade momshöjningen från 8 till 10 procent. Japan har en möjlighet att få slut på deflationen och bör inte gå miste om denna möjlighet, framhåller premiärministern.

Bank of England-ledamoten Martin Weale upprepar budskapet att den brittiska styrräntan bör höjas, enligt en intervju med tidningen The Telegraph. Det är inte säkert att en recession i eurozonen skulle stoppa honom från att rösta för en styrräntehöjning, enligt intervjun.

De tyska producentpriserna utvecklades i linje med förväntan under september, enligt siffror på morgonen. Under måndagen väntas ingen viktig amerikansk ekonomisk statistik.

“Veckans data kommer troligen inte att mildra oron kring en bromsande världsekonomi och sjunkande inflationsförväntningar globalt”, bedömer Barclays.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB