Nätverket som matar bolag till First North

I det tysta listar investerarnätverket Blasieholmen ett stort antal kapitalslukande förhoppningsbolag på First North. När Affärsvärlden granskar visar sig de stora vinnarna vara nätverkets pre-IPO-klubb och bolagsentreprenörer. Utomstående småsparare är de som hittills fått ta notan.

Under perioden 2013 till 2016 gjordes totalt 154 nya noteringar på First North. Blasieholmen Investment Group, eller BIG, ligger bakom minst elva av dem. Hittills i år har ytterligare två bolag noterats. Listningsbolagen så här långt inkluderar Cassandra Oil, Vigmed, Nexam, Matse Holding, Clavister, Myfc, Nicoccino, Karessa Pharma, Saltx, Klaria Pharma, Frisq, Svenska Aerogel, Aligera och ISR. Och många fler är på gång. Bolag som i de flesta fall har en del övrigt att önska när det gäller framgång.

Arkitekten bakom de eleganta börsjuridiska uppläggen är advokaten Erik Nerpin, en erfaren affärsjurist som hittills är mest känd för sina uppdrag för den Kanadabaserade råvarufamiljen Lundin.

– I Blasieholmen vill vi hjälpa bolag att skapa bra och attraktiva värdepapper, i den meningen att aktierna ska få en god likviditet. Verksamheten och ledningsfrågor får bolagen sköta själva, säger Erik Nerpin.

Blasieholmens dirigent är samtidigt privatinvesteraren Johannes Falk, tidigare ir-chef i börshaverierna Diamyd och Morphic. Falk är den som förser BIG med många av investeringsprojekten och paketerar dem till spännande aktieberättelser.

BIG delade ut onoterade spridarbolag som sedan använts för att dela ut ett stort antal tomma lagerbolag, alla med baklängesnamn som syftar på sportstjärnor och artister. Beyoncé, Madonna och Federer till exempel. BIG låter sedan lagerbolagen förvärva ett rörelsedrivande projekt som förs in i bolaget genom en apportemission. Betalningen till de runt 5 000 passiva BIG-ägarna är minst 10 miljoner kronor i form av aktier, eller 5 till 10 procent av de färdigfinansierade listningarnas bolagsvärde.

Alla de Blasieholmen-projekt som nått First North, förutom Aligera, har gjort för-emissioner i onoterad miljö, så kallade pre-IPO-emissioner. Då är värderingarna på bolagen lägre och villkoren mer förmånliga. De 40 till 50 utvalda investerare som är med där är de verkliga vinnarna på Blasieholmens upplägg.

Ställt mot pre-IPO-kurserna i 13 listningar som Nerpin förser Affärsvärlden med har alla, förutom Myfc och Frisq, stängt högre första handelsdagen än kursen i den sista pre-IPO-emissionen. I Frisq dröjde det sedan inte länge förrän pre-IPO-gänget var på plus medan de i Myfc tvingades vänta ungefär ett år.

I pre-IPO-gruppen ingår bland andra Johannes Falk och den så kallade Jordanfonden, pingisklubben Ängby SK:s stödförening som i praktiken är klubbordförandens Nils-Erik Sandbergs råvarufokuserade investeringsnätverk.

– I dag kan jag inte tänka mig att investera i ett tillväxtbolag som inte inom mycket kort tid erbjuder likviditet. Varför? Jo, för att jag själv vill bestämma när och hur jag ska äga en viss aktie. Köpa mer om kursen går ner etcetera, säger Falk.

Den som köpt in sig och passivt behållit alla Blasieholmens First North-listningar första dagen de kom in ligger back. BIG-bolagen har utklassats av den breda Stockholmsbörsen, som har klart lägre risknivå.

Värderingarna på de listade bolagen är extremt höga i förhållande till i många fall skrala intäkter. Och inräknat Mat.se, som i dag är uppköpt, har BIG-bolagen gjort av med uppemot 1 miljard kronor i negativa kassaflöden räknat från listningsåret.

Varken Erik Nerpin eller Johannes Falk tycker att det råder några oklarheter kring den höga risknivån och de återkommande kapitalbehoven i många First North-bolag. Det gäller inte bara deras egna bolag utan även andra.

– Det är ju egentligen skapandet av bra värdepapper som är vår kärnkompetens. När det gäller verksamheterna som sådana förlitar vi oss på gällande regelsystem, som vi försöker följa till mer än till punkt och pricka, och till folks sunda förnuft, säger Erik Nerpin.

Det är tydligt att Blasieholmen behöver få in en eller ett par tiodubblare på First North om inte trenden i deras projekt vänder. Annars får de utomstående småsparare som går in i bolagen inte tillräcklig kompensation för de risker som de dragit på sig. För det är småsparare som tar notan på nedsidan när planerna inte blir som bolagen tänkt eller givit sken av i början.

Texten är ett utdrag ur artikeln En lönsam liten klubbGenom ett finurligt upplägg tar investerarnätverket Blasieholmen förhoppningsbolag till börsen. De senaste tre åren står de för nästan 10 procent av det totala antalet noteringar på First North., som går igenom uppläggen i detalj, inklusive bakgrund, kommentarer, transaktionsgrafik och börsstatistik. Prenumeranter kan läsa genom att trycka på länken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.