Nedåt för tillverkningssektorn i EMU

Inköpschefsindex för tillverkningssektorn i EMU uppgick till 52,3 i augusti, jämfört med 52,4 i juli, enligt definitiv statistik.

Det preliminära utfallet och tillika förväntningarna var 52,4.

Ett tal över 50 indikerar expansion medan ett tal under 50 indikerar tillbakagång. Indexet baseras på svar från 1.500 inköpschefer.

“EMU:s tillverkningssektor visade fortsatt motståndskraft i augusti, där både produktionstillväxt och inflödet av nya affärer stärktes. Baserat på historiska samband, följer PMI en ökning om cirka två procent i årstakt avseende industriproduktionen hittills under det tredje kvartalet, en blygsam ökning men det innebär ändå ett positivt steg framåt.” Det kommenterade Rob Dobson, senior ekonom vid Markit.

“Sysselsättningssiffrorna ser också mer positiva ut, där sysselsättningen stiger i den snabbaste takten på fyra år. På inflationssidan, ledde lägre oljepriser till den första nedgången i kostnaderna för insatsvaror sedan februari, samtidigt som försäljningspriserna kvarstod nära stagnationsnivåer”, fortsatte Dobson.

Inflödet av exportorder steg i en snabbare takt, även om vi får vänta och se om den senaste oron kring en inbromsning i Kina kommer att visa sig i statistiken de kommande månaderna, kommenterade Markit-ekonomen vidare.

Tysklands inköpschefsindex för tillverkningssektorn uppgick till 53,3 i augusti enligt definitiv statistik, jämfört med 51,8 månaden innan. Det preliminära utfallet och tillika förväntningarna var 53,2.

Frankrikes inköpschefsindex för tillverkningssektorn uppgick till 48,3 i augusti, att jämföra med 49,6 månaden innan, enligt definitiv statistik. Det preliminära utfallet och tillika förväntningarna var 48,6.

Spaniens inköpschefsindex för tillverkningssektorn sjönk till 53,2 i augusti, jämfört med 53,6 månaden innan. Marknaden hade räknat med just 53,2 enligt Reuters.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.