Negativ börsöppning väntas

Stockholmsbörsen väntas öppna med en dragning söderut på fredagen. Terminerna pekar på en negativ börsöppning även på de ledande Europabörserna. I Asien går handeln på de stora börserna i moll med stora nedgångar i Kina.

Ett par nyheter har ökat oron hos investerarna. Bland annat har kinesiska myndigheter inlett utredningar kring två av landets stora mäklarhus, utan att ge några närmare detaljer.

Vidare har det kommit statistik som visat att vinsterna för Kinas industriföretag sjönk med 4,6 procent i årstakt i oktober, vilket var klart lägre än förra månadens 0,1 procent.

Amerikanerna firade igår Thanksgiving och börserna höll stängt hela dagen. I dag är New-York-börserna öppna halva dagen. Fredagen går också under benämningen Black Friday, där detaljhandeln erbjuder rabatterade priser, en handelsdag som ska utgöra startskottet för julhandeln.

Även i Sverige har bolagen Black Friday-kampanjer, bland de börsnoterade se bland annat H&M, Kappahl, MQ, RNB Retail, Clas Ohlson och Qliro. Även bolag utanför detaljhandelssektorn har anammat dagen, som Telia, Tele2 och Com Hem.

På morgonen har Bufab meddelat att man köper brittiska Apex Stainless för omkring 310 miljoner kronor. Förvärvet väntas ge betydande bidrag till vinst per aktie från och med första kvartalet nästa år, meddelar bolaget.

Seamless har meddelat om ett samarbete med Dwolla i USA.

Delårsrapporter har inkommit från Nicoccino, Rusforest och Skånska Energi samt medicinteknikbolagen Allenex och Glycorex.

På rekommendationsfronten sänker Nordea rekommendationen för verkstadsgruppen Atlas Copco till behåll, från tidigare köp. Riktkursen dras dock upp till 247 kronor, från tidigare 240 kronor.

Nordeas aktieanalytiker höjer rekommendationen för flygbolaget till SAS till köp, från tidigare behåll. Riktkursen höjs från 16 till 22 svenska kronor.

Deutsche Bank inleder bevakning av Bravida med rekommendationen behåll och en riktkurs om 52 kronor.

Dagens industri skriver i dagens utgåva av tidningen att det är sannolikt att kursnedgången i NCC fortsätter ett tag till. NCC höll i går kapitalmarknadsdag och meddelade att bolaget delas upp i två börsbolag, slopar nästa års utdelning, sänker det långsiktiga utdelningsmålet och höjer rörelsemarginalmålet.

I dag håller JM kapitalmarknadsdag.

 

 

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här