Nej till delägande

Tänk inte ens tanken. Advokater får inte heller i fortsättningen acceptera aktier som betalning av sina kunder.

Propåerna från ett par advokatbyråer, Vinge och Delphi & Co, klingade ohörda hos Advokatsamfundet. Byråerna undrade förra året om det inte vore möjligt att låta små nystartade bolag betala för juridisk konsultation i form av aktier i det egna bolaget.

Advokatbyråerna befarade att de annars skulle gå gick miste om affärer eftersom andra yrkeskårer, revisionsbolag och företagsledningskonsulter, kunde ta betalt på det här sättet.

Svaret blev, kanske inte så oväntat, ett blankt nej när samfundets styrelse uttalade sig nu i början av sommaren. Det heter i uttalandet från samfundet att god advokatsed inte tillåter en advokat att ta betalt i annat än pengar. Det argument som har framförts är att en klient aldrig får riskera att bli beroende av sin advokat, eller vice versa.

“Lösningen är inte att ta ägarandelar i företag. Det föranleder så oerhört många andra problem. Om advokater börjar ta betalt i aktier, och om man gör det i stor skala, så kan det skapa ett likviditetsproblem för advokater som visar sig ohållbart. En väsentlig del av en advokats verksamhet bygger på om dennes ekonomi är god. En advokat ska inte vara bank till sin klient”, säger Anne Ramberg, generalsekreterare i samfundet.

God likviditet

Men frågan är om de argument håller i en framtid när inte minst kapitalmarknaden blir allt mer globaliserad. I Förenta Staterna finns, bland annat i Kalifornien, inga liknande restriktioner och där kan advokater specialiserade på att assistera nystartade företag ta två procent av ett bolags aktier enbart i “framkörningsavgift”. När advokaten accepterat uppdraget tar han eller hon ytterligare betalt för sitt jobb: i aktier, optioner eller pengar.

Ägarandelar

Flera svenska konsulter i olika branscher tar numer betalt i ägarandelar, men efterfrågan på att betala i aktieandelar har faktiskt inte varit så stor. Ett exempel levereras av det snart två år gamla företagsledningsföretaget Oakhill Management i Stockholm, som bland annat ger juridisk konsultation åt nystartade företag inom den så kallade nya ekonomin. Oakhills konsulter, där fem av de tolv anställda är jurister, konkurrerar i viss mån med advokatbyråer.

“Vi har eller har haft ett trettiotal kunder. Tre av dem har betalat i aktier och nu ser det ut som vi kanske har två till på gång”, säger Thomas Falck, en av de två grundarna.

Han och med-grundaren Johan Elfström jobbade fram till 1998 som ekonomichef respektive bolagsjurist inom Spray-gruppen. Till nyår ska det egna bolaget ha 20 anställda och kontor både i San Francisco och London.

Små andelar

Oakhills principer är att inget företag ska kunna betala mer än hälften av sina räkningar i form av aktier. För att undvika att endera parten blir lurad accepterar bolaget bara aktier som betalning i samband med att en extern värdering av bolaget har gjorts, till exempel i samband med en ägarspridning.

“Efterfrågan på den här typen av lösningar har inte varit stor eftersom tillgången på riskkapital har varit otroligt god. Det har varit billigare att betala med pengar. Men lite senare i höst kan det nog vända. Vissa branscher kommer nog att få svårare att få kapital”, säger Thomas Falck.

De aktier som Oakhill har fått som betalning har utvecklat sig till goda placeringar. Inga aktier har än så länge sålts vidare.

Men blir Oakhill och kunderna onödigt beroende av varandras ekonomi som advokatsamfundet befarar?

Nej, säger Thomas Falck. Han poängterar i stället att den fördjupade relation som ägandet ger upphov till kan gynna båda parter. Dessutom är kundförbindelserna relativt korta, normalt sett 6-18 månader. Oakhill har därtill små innehav, under en (1) procent av de aktuella bolagen.

Självdött

Och också inom advokatkåren har debatten så att säga självdött efter sommarens kraftiga nedgång för de noterade IT-aktierna. Advokatsamfundets ordförande Elisabet Fura-Sandström:

“Marknaden har spelat dem i händerna som inte vill acceptera aktier som betalningsmedel. För närvarande är debatten om inte död så åtminstone slumrande, men man ska nog inte utesluta att den kommer tillbaka.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF